Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1087239

Od Otočkog dekamerona do Koronamerona


Brala-Mudrovčić, Jasminka; Kostelac-Gomerčić, Manja; Kranjčević, Milan
Od Otočkog dekamerona do Koronamerona // COVID-19 U HUMANISTIČKOJ PERSPEKTIVI: MUTACIJE STRAHA I KULTURNE PROMJENE / Bauer, Una ; Ceribašić, Naila ; Jambrešić Kirin, Renata ; Katarinčić, Ivana ; Marković, Jelena ; Prica, Ines (ur.).
Zagreb: Institut za etnologiju i folkloristiku, 2020. str. 27-27 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1087239 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Od Otočkog dekamerona do Koronamerona
(From Otočac Decameron to Coronameron)

Autori
Brala-Mudrovčić, Jasminka ; Kostelac-Gomerčić, Manja ; Kranjčević, Milan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
COVID-19 U HUMANISTIČKOJ PERSPEKTIVI: MUTACIJE STRAHA I KULTURNE PROMJENE / Bauer, Una ; Ceribašić, Naila ; Jambrešić Kirin, Renata ; Katarinčić, Ivana ; Marković, Jelena ; Prica, Ines - Zagreb : Institut za etnologiju i folkloristiku, 2020, 27-27

Skup
COVID-19 u humanističkoj perspektivi: mutacije straha i kulturne promjene

Mjesto i datum
Zagreb, Republika Hrvatska, 28-30.9.2020

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Otočac ; Otočki dekameron ; COVID-19 ; Koronameron
(Otočac ; Otočac Decameron ; Covid-19 ; Coronameron)

Sažetak
Povijest se ciklički ponavlja. I postmoderno doba sa nekim svojim obilježjima već se događalo u povijesti, govori da je dobu moderne došao kraj i općenito jača slutnju da je svijetu kakav poznajemo došao kraj. Što poslije kraja? Kakav je taj novi početak? Ima li veće pritajene neizvjesnosti i potisnuta straha? U takvom ozračju nastaje prije pet godina Otočki dekameron, literarno okupljanje autora iz Otočca prema pravilima sličnima onima f ktivnima, bokačovskima koje je izvuklo na vidjelo kreativne potencijale, pritajene strasti i bogatstvo duha. Glavna priča koja kod Boccaccia uokviruje sve novele, oponašanjem postmodernističke manire brisanja granica između f kcije i stvarnosti, stvaratelja i djela, djela i publike u Otočcu postaje zbiljska. Model Boccacciova Decamerona uvučen je u igru zbog njegove apokaliptične konotacije kraja vremena, ali i zbog razrješenja, opraštanja s jednim vremenom i optimistične, izgrađujuće note novoga vremena jer se slutilo da se postmoderna na svojim završetcima pretapa u predkoronino doba. I tako je Otočki dekameron pripremio teren za nešto veće. On je preteča razdoblju korone, a Koronameron je njegov istinski izdanak. Riječ je o dekameronskoj literarnoj igri u kojoj je sudjelovala većina starih dekameronista, a pridružili su se i novi autori dajući joj legitimitet globalnosti. Također, ime Koronameron sukus je nove teme i poetike, makaronska kombinacija latinskoga i grčkoga u imenu daje mogućnost slobodnoga prijevoda: dani korone. Kamuf irani apokaliptičan strah najočitiji je u onim pričama (na javno dostupnoj literarnoj igri na Facebooku koja se odvijala od 14. ožujka do 31. svibnja objavljeno ih je više od 200) koje ga guraju pod slojeve ideje o očuvanju etnološke baštine, kulture i jezika u utopističkoj viziji te u naizgled pastoralnim prikazima prošlih vremena. Cijela je paleta pristupa danima korone među autorima: ignoriranje, prihvaćanje neumitnosti vječne mijene i promjene i pomirenost, neoprosvjetiteljske edukativne težnje, žal za izgubljenim rajem, zabrinutost, strah i neprihvaćanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, Etnologija i antropologija, Književnost, KroatologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Jasminka Brala-Mudrovčić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Brala-Mudrovčić, Jasminka; Kostelac-Gomerčić, Manja; Kranjčević, Milan
Od Otočkog dekamerona do Koronamerona // COVID-19 U HUMANISTIČKOJ PERSPEKTIVI: MUTACIJE STRAHA I KULTURNE PROMJENE / Bauer, Una ; Ceribašić, Naila ; Jambrešić Kirin, Renata ; Katarinčić, Ivana ; Marković, Jelena ; Prica, Ines (ur.).
Zagreb: Institut za etnologiju i folkloristiku, 2020. str. 27-27 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Brala-Mudrovčić, J., Kostelac-Gomerčić, M. & Kranjčević, M. (2020) Od Otočkog dekamerona do Koronamerona. U: Bauer, U., Ceribašić, N., Jambrešić Kirin, R., Katarinčić, I., Marković, J. & Prica, I. (ur.)COVID-19 U HUMANISTIČKOJ PERSPEKTIVI: MUTACIJE STRAHA I KULTURNE PROMJENE.
@article{article, year = {2020}, pages = {27-27}, keywords = {Oto\v{c}ac, Oto\v{c}ac Decameron, Covid-19, Coronameron}, title = {From Oto\v{c}ac Decameron to Coronameron}, keyword = {Oto\v{c}ac, Oto\v{c}ac Decameron, Covid-19, Coronameron}, publisher = {Institut za etnologiju i folkloristiku}, publisherplace = {Zagreb, Republika Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font