Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 108681

ODRŽIVOST ANTIMIKROBNE AKTIVNOSTI MIKROKAPSULIRANOG ETERIČNOG ULJA KADULJE


Pepeljnjak, Stjepan; Jalšenjak, Vesna
ODRŽIVOST ANTIMIKROBNE AKTIVNOSTI MIKROKAPSULIRANOG ETERIČNOG ULJA KADULJE // Aromaterapija / Stilinović, B. ; Pepeljnjak, S. (ur.).
Rijeka: Revelin, 2001. str. 59-62 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 108681 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODRŽIVOST ANTIMIKROBNE AKTIVNOSTI MIKROKAPSULIRANOG ETERIČNOG ULJA KADULJE
(LONG TERM ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF MICROENCAPSULATED SAGE ESSENTIAL OIL)

Autori
Pepeljnjak, Stjepan ; Jalšenjak, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Aromaterapija / Stilinović, B. ; Pepeljnjak, S. - Rijeka : Revelin, 2001, 59-62

Skup
Aromaterapija i biljni lijekovi u zdravstvenoj ponudi Hrvatske

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26-28.09.2001

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Želatinozne acacia mikrokapsule; Eterično ulje kadulje; Antimikrobna aktivnost
(Gelatin-acacia microcapsules; Sage essential oil; Antimicrobial activity)

Sažetak
Eterično ulje kadulje (Salvia officinalis L.), podrijetlom iz južne Dalmacije, mikrokapsulirano je u želatinozne acacia mikrokapsule 1986. Antimikrobna aktivnost i retenciono vrijeme djelovanja na Bacillus subtilis objavljeno je 1987 godine, kada je izmjerena zona inhibicije 17 mm. Mikrokapsule su pohranjene u staklene bočice i držane na sobnoj temperaturi 15 godina. Nakon tog vremena ponovno je ispitana antimikrobna aktivnost na B. subtilis, koja je ostala nepromjenjena. U 10 mjerenja izmjerene su zone inhibicije 16-17 mm, odnosno prosječna zona inhibicije je iznosila 15.5 mm. Dinamika otpuštanja eteričnog ulja iz mikrokapsule (dijametra 50  m) ispitana je utvrđivanjem mikroantibiograma na mikrokulturi s B. subtilis (370C) i praćena je pod mikroskopom 36 sati. Bubrenje mikrokapsule zapaža se već nakon 2 min, a kroz 1 sat kapljice eteričnog ulja (1.5-2  m) izbijaju na površinu mikrokapsule. Nakon 6-8 sati (retenciono vrijeme), kapljice eteričnog ulja nalaze se raspršene u okolici mikrokapsule na udaljenosti 1 mm, a nakon 8 sati u okolišu mikrokapsule vide se čiste zone inhibicije 1.2 mm. Rezultati pokazuju da mikrokapsuliranje eteričnog ulja kadulje može održati stabilnost i aktivnost 15 godina na sobnoj temperaturi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
006340

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stjepan Pepeljnjak (autor)

Avatar Url Vesna Jalšenjak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pepeljnjak, Stjepan; Jalšenjak, Vesna
ODRŽIVOST ANTIMIKROBNE AKTIVNOSTI MIKROKAPSULIRANOG ETERIČNOG ULJA KADULJE // Aromaterapija / Stilinović, B. ; Pepeljnjak, S. (ur.).
Rijeka: Revelin, 2001. str. 59-62 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Pepeljnjak, S. & Jalšenjak, V. (2001) ODRŽIVOST ANTIMIKROBNE AKTIVNOSTI MIKROKAPSULIRANOG ETERIČNOG ULJA KADULJE. U: Stilinović, B. & Pepeljnjak, S. (ur.)Aromaterapija.
@article{article, author = {Pepeljnjak, Stjepan and Jal\v{s}enjak, Vesna}, year = {2001}, pages = {59-62}, keywords = {\v{Z}elatinozne acacia mikrokapsule, Eteri\v{c}no ulje kadulje, Antimikrobna aktivnost}, title = {ODR\v{Z}IVOST ANTIMIKROBNE AKTIVNOSTI MIKROKAPSULIRANOG ETERI\v{C}NOG ULJA KADULJE}, keyword = {\v{Z}elatinozne acacia mikrokapsule, Eteri\v{c}no ulje kadulje, Antimikrobna aktivnost}, publisher = {Revelin}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pepeljnjak, Stjepan and Jal\v{s}enjak, Vesna}, year = {2001}, pages = {59-62}, keywords = {Gelatin-acacia microcapsules, Sage essential oil, Antimicrobial activity}, title = {LONG TERM ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF MICROENCAPSULATED SAGE ESSENTIAL OIL}, keyword = {Gelatin-acacia microcapsules, Sage essential oil, Antimicrobial activity}, publisher = {Revelin}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font