Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj toplinskih tretmana na smanjenje ozljeda od niskih temperatura tijekom čuvanja mandarine (Citrus reticulata) (CROSBI ID 436223)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ćatić, Adisa Utjecaj toplinskih tretmana na smanjenje ozljeda od niskih temperatura tijekom čuvanja mandarine (Citrus reticulata) / Fruk, Goran (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Ćatić, Adisa

Fruk, Goran

hrvatski

Utjecaj toplinskih tretmana na smanjenje ozljeda od niskih temperatura tijekom čuvanja mandarine (Citrus reticulata)

Mandarina (Citrus reticulata Blanco) je zimzeleno stablo iz porodice ruta (Rutaceae). Latinsko ime roda Citrus potječe od grčke riječi kedros, a naziv mandarina potječe od mandarin. Mandarina je naziv za civilnog ili državnog činovnika u carskoj Kini, a i mandarinski je službeni kineski jezik. Mandarina raste na zimzelenom stablu, a može narasti i do tri metra. Porijeklom su iz istočne Azije (Kina, južni Vijetnam), a u Europu su donesene u 19. stoljeću. Svakako se očekuje u budućnosti smanjenje proizvodnje kao posljedica visokih temperatura, što će dovesti i do poklapanja proizvodnje na obje hemisfere. Za ovaj istraživački rad korišteno je 1200 komada mandarine sorte 'Chahara' iz doline Neretve. Istraživanje se baziralo na tretmanima mandarina na različitim temperaturama, te njezino čuvanje na 1 °C. Nakon berbe plodovi mandarine su potapani i toplu vodu (46˚C, 48˚C i 50˚C) u trajanju od tri minute i čuvani 2 mjeseca na 1 °C. te su praćena sljedeća svojstva mandarine: masa, sadržaj topljive suhe tvari (SSC), sadržaj ukupnih kiselina (TA, njihov omjer SSC/TA, boja (L, a b, c, h) i stupanj ozljeda od niskih temperatura. Rezultati istraživanja su pokazali postojanje značajnih razlika u srednjim vrijednostima izmjerenim u berbi te nakon 2 mjeseca čuvanja za sljedeće svojstva: masa, SSC, L, a, b, c i h. Za svojstva TA i SSC/TA nema značajnih razlika između srednjih vrijednosti u navedena dva termina mjerenja. Dobiveni rezultati nakon čuvanja pokazali su da tretiranje mandarine nakon berbe i potapanjem u toplu vodu (46 °C, 48 °C i 50 °C) u trajanju od 3 minute nije utjecalo na slijedeća svojstva: TA, SSC/TA, L, h i stupanj ozljeda od niskih temperatura. Za ostala svojstva postoji statistički značajna razlika u dobivenim srednjim vrijednostima u različitim uvjetima tretiranja.

mandarine, kvaliteta, čuvanje, tretman poslije berbe

nije evidentirano

engleski

Effect of heat treatments on reduction of chilling injuries during storage of mandarin fruit (Citrus reticulata)

nije evidentirano

mandarins, quality, storage, post-harvest treatment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

30.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)