Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zašto nije dobra prekasna, ali ni prerana berba (CROSBI ID 787769)

Druge vrste radova | popularni rad

Krapac, Marin Zašto nije dobra prekasna, ali ni prerana berba // Maslinar, br. 66, str.35-37. 2020.

Podaci o odgovornosti

Krapac, Marin

hrvatski

Zašto nije dobra prekasna, ali ni prerana berba

Odabir pravog trenutka berbe za maslinare je svake godine izazov, a ovaj parametar uvelike utječe na organoleptičke karakteristike djevičanskih maslinovih ulja. Još uvijek nije razvijena tehnologija kojom bi se utvrdile unutarnje fizikalno-kemijske karakteristike ploda. Tijekom dozrijevanja udio fenola u plodovima maslina se smanjuje te će ulja dobivena od zrelih plodova biti manje izražene gorčine i pikantnosti, dok će prerano ubrani plodovi često dati neharmonično ulje izraženije gorčine, pikantnosti i trpkosti, a slabije izraženih mirisnih svojstava.

maslina, rok berbe, fenoli, randman ulja

nije evidentirano

engleski

Why is it not a good late harvest, but not too early

nije evidentirano

olive, harvest time, phenols, olive yield

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Maslinar, br. 66, str.35-37

2020.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)