Zašto nije dobra prekasna, ali ni prerana berba (CROSBI ID 787769)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Krapac, Marin
hrvatski
Zašto nije dobra prekasna, ali ni prerana berba
Odabir pravog trenutka berbe za maslinare je svake godine izazov, a ovaj parametar uvelike utječe na organoleptičke karakteristike djevičanskih maslinovih ulja. Još uvijek nije razvijena tehnologija kojom bi se utvrdile unutarnje fizikalno-kemijske karakteristike ploda. Tijekom dozrijevanja udio fenola u plodovima maslina se smanjuje te će ulja dobivena od zrelih plodova biti manje izražene gorčine i pikantnosti, dok će prerano ubrani plodovi često dati neharmonično ulje izraženije gorčine, pikantnosti i trpkosti, a slabije izraženih mirisnih svojstava.
maslina, rok berbe, fenoli, randman ulja
nije evidentirano
engleski
Why is it not a good late harvest, but not too early
nije evidentirano
olive, harvest time, phenols, olive yield
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Maslinar, br. 66, str.35-37
2020.
nije evidentirano
objavljeno