Određivanje totalnog antioksidativnog kapaciteta u biološkim uzorcima (CROSBI ID 436150)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pavić, Marija
Sečenji, Aleksandar
Šafarik, Tatjana
hrvatski
Određivanje totalnog antioksidativnog kapaciteta u biološkim uzorcima
Antioksidansi su tvari koje štite stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala i sprječavaju nastajanje oksidacijskog stresa koji je posljedica prekomjernog stvaranja reaktivnih spojeva kisika zbog poremećene ravnoteže oksidacijsko – redukcijskih procesa u biološkim organizmima. Analiza redukcijskog kapaciteta na bazi cerija (IV) predloženog naziva CERAC razvijena je za mjerenje ukupnog antioksidativnog kapaciteta (eng.Total antioxidant capacity, TAC). Maksimum apsorbancije od 320 nm Ce (IV) otopina tipičan je za nehidrolizirani i nereducirani Ce4+ ion. Pri određivanju TAC-a kao antioksidansi korišteni su askorbinska kiselina, galna kiselina i kvercetin te su konstruirane kalibracijske krivulje u rasponu koncentracije askorbinske kiseline od 2×10-5 do 8×10-5 mol/L, kvercetina od 2×10-6 do 8×10-6 mol/L i galne kiseline od 2×10-6 do 8×10-6 mol/L. Realni sustav bile su tablete pripravljene od brašna sjemenki crnog grožđa. Izmjereni podaci za uzorak uspoređeni su s kalibracijski krivuljama antioksidansa. Dobiveni rezultati iznosili su 1, 52 mg kvercetina ekvivalenta u 1g tableta i 2, 17 mg ekvivalenta galne kiseline u 1g tableta te se tako pokazalo dobro podudaranje s rezultatima TAC-a određenog Folin–Ciocalteu-ovim reagensom kao prihvaćenom metodom za određivanje TAC-a polifenolnih uzoraka.
antioksidansi ; antioksidativni kapacitet ; CERAC ; oksidativni stres
nije evidentirano
engleski
Total Antioxidant Capacity Analysis in Biological Samples
nije evidentirano
antioxidant ; antioxidant capacity ; CERAC ; oxidative stress
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
28.10.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju
Osijek