Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Optimizacija uvjeta proizvodnje kefirnog napitka na tršćanom šećeru (CROSBI ID 436117)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dominik Piškor Optimizacija uvjeta proizvodnje kefirnog napitka na tršćanom šećeru / Mladen Pavlečić (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Dominik Piškor

Mladen Pavlečić

hrvatski

Optimizacija uvjeta proizvodnje kefirnog napitka na tršćanom šećeru

Kefirni napitak, predstavlja funkcionalan proizvod, dobre nutritivne vrijednosti, dobiven fermentacijom šećerne hranjive podloge kroz 2-4 dana pri sobnoj temperaturi pomoću združene kulture kefirnih zrnaca. Također, pokazuje i probiotička svojstva te ima antihiperglikemijski, antimutageni i antioksidativni utjecaj na čovjekov organizam. Iako pokazuje brojna pozitivna svojstva, industrijska proizvodnja kefirnog napitka još uvijek predstavlja izazov zbog nedovoljno istraženih uvjeta fermentacije te različitog i nedovoljno poznatog sastava združene kulture mikroorganizama. Za napredak u tehnologiji proizvodnje kefirnog napitka potrebno je optimizirati procesne parametre te ispitati utjecaj različitih izvora ugljika, što uvelike utječe na sam proces proizvodnje kefirnog napitka. U ovom istraživanju određene su optimalne temperature i koncentracije saharoze za proizvodnju kefirnog napitka ( 25 ℃ i 60 g L-1) pri čemu je kao izvor ugljika korišten tršćani šećer. Također, ispitivan je i utjecaj dodatka sladila (eritrol, ksilitol i stevia) na proizvodnju kefirnog napitka na tršćanom šećeru prilikom čega nije utvrđen negativan utjecaj na sam bioproces, što bi značilo da ih se moglo dodati u finalni proizvod nakon, ali i za vrijeme fermentacije.

kefirni napitak, tršćani šećer, zaslađivači, optimizacija proizvodnje

nije evidentirano

engleski

The optimization of process parameters in production of kefir drink using cane sugar as sucrose source

nije evidentirano

kefir drink, cane sugar, sweeteners, production optimisation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

20.10.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija