Optimizacija uvjeta proizvodnje kefirnog napitka na tršćanom šećeru (CROSBI ID 436117)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dominik Piškor
Mladen Pavlečić
hrvatski
Optimizacija uvjeta proizvodnje kefirnog napitka na tršćanom šećeru
Kefirni napitak, predstavlja funkcionalan proizvod, dobre nutritivne vrijednosti, dobiven fermentacijom šećerne hranjive podloge kroz 2-4 dana pri sobnoj temperaturi pomoću združene kulture kefirnih zrnaca. Također, pokazuje i probiotička svojstva te ima antihiperglikemijski, antimutageni i antioksidativni utjecaj na čovjekov organizam. Iako pokazuje brojna pozitivna svojstva, industrijska proizvodnja kefirnog napitka još uvijek predstavlja izazov zbog nedovoljno istraženih uvjeta fermentacije te različitog i nedovoljno poznatog sastava združene kulture mikroorganizama. Za napredak u tehnologiji proizvodnje kefirnog napitka potrebno je optimizirati procesne parametre te ispitati utjecaj različitih izvora ugljika, što uvelike utječe na sam proces proizvodnje kefirnog napitka. U ovom istraživanju određene su optimalne temperature i koncentracije saharoze za proizvodnju kefirnog napitka ( 25 ℃ i 60 g L-1) pri čemu je kao izvor ugljika korišten tršćani šećer. Također, ispitivan je i utjecaj dodatka sladila (eritrol, ksilitol i stevia) na proizvodnju kefirnog napitka na tršćanom šećeru prilikom čega nije utvrđen negativan utjecaj na sam bioproces, što bi značilo da ih se moglo dodati u finalni proizvod nakon, ali i za vrijeme fermentacije.
kefirni napitak, tršćani šećer, zaslađivači, optimizacija proizvodnje
nije evidentirano
engleski
The optimization of process parameters in production of kefir drink using cane sugar as sucrose source
nije evidentirano
kefir drink, cane sugar, sweeteners, production optimisation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
20.10.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb