Utjecaj primjene ugljičnog dioksida na prinos povrća u zaštićenim prostorima (CROSBI ID 436063)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Šainčić, Suzana
Benko, Božidar
hrvatski
Utjecaj primjene ugljičnog dioksida na prinos povrća u zaštićenim prostorima
Ugljik je biogeni i najzastupljeniji element u svim živim bićima jer izgrađuje sve organske spojeve. Zbog toga, njegovo biokemijsko kruženje u prirodi je jedan od najvažnijih procesa za održavanje života na Zemlji. Ugljik se u atmosferi nalazi u obliku CO2 (ugljični dioksid) CH4 (metan), u vodi je otopljen kao HCO3- i u karbonatnim stijenama u obliku vapnenca. Ugljični dioksid ključna je komponenta kemijskog procesa fotosintezekoji je odgovoran za rast i razvoj biljaka. Za prinos povrća u zaštićenim prostorima odgovorni su mnogi parametri (svjetlo, temperatura, hraniva). Kvalitetnom distribucijom ugljičnog dioksida omogućava se kvalitetniji i ravnomjerniji rast i razvoj biljke. Utjecajem čovjekove aktivnosti u poljoprivredi dolazi do povećanja koncentracije ugljičnog dioksida u atmosferi, što može dovesti do poremećaja u rastu biljaka te raznih oštećenja.
prinos povrća, ugljični dioksid, zaštićeni prostor
nije evidentirano
engleski
The effect of carbon dioxide use on vegetable yield in greenhoses
nije evidentirano
vegetables yield, carbon dioxide, greenhouse
nije evidentirano
Podaci o izdanju
16
17.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb