Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj primjene ugljičnog dioksida na prinos povrća u zaštićenim prostorima (CROSBI ID 436063)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Šainčić, Suzana Utjecaj primjene ugljičnog dioksida na prinos povrća u zaštićenim prostorima / Benko, Božidar (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Šainčić, Suzana

Benko, Božidar

hrvatski

Utjecaj primjene ugljičnog dioksida na prinos povrća u zaštićenim prostorima

Ugljik je biogeni i najzastupljeniji element u svim živim bićima jer izgrađuje sve organske spojeve. Zbog toga, njegovo biokemijsko kruženje u prirodi je jedan od najvažnijih procesa za održavanje života na Zemlji. Ugljik se u atmosferi nalazi u obliku CO2 (ugljični dioksid) CH4 (metan), u vodi je otopljen kao HCO3- i u karbonatnim stijenama u obliku vapnenca. Ugljični dioksid ključna je komponenta kemijskog procesa fotosintezekoji je odgovoran za rast i razvoj biljaka. Za prinos povrća u zaštićenim prostorima odgovorni su mnogi parametri (svjetlo, temperatura, hraniva). Kvalitetnom distribucijom ugljičnog dioksida omogućava se kvalitetniji i ravnomjerniji rast i razvoj biljke. Utjecajem čovjekove aktivnosti u poljoprivredi dolazi do povećanja koncentracije ugljičnog dioksida u atmosferi, što može dovesti do poremećaja u rastu biljaka te raznih oštećenja.

prinos povrća, ugljični dioksid, zaštićeni prostor

nije evidentirano

engleski

The effect of carbon dioxide use on vegetable yield in greenhoses

nije evidentirano

vegetables yield, carbon dioxide, greenhouse

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16

17.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)