Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj folijarne gnojidbe na osnovni kemijski sastav mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 284494)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Peršurić Palčić, Ana ; Jeromel, Ana ; Pecina, Marija ; Palčić, Igor ; Gluhić, David ; Herak Ćustić, Mirjana Utjecaj folijarne gnojidbe na osnovni kemijski sastav mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.) // Glasnik zaštite bilja, 43 (2020), 4; 32-38

Podaci o odgovornosti

Peršurić Palčić, Ana ; Jeromel, Ana ; Pecina, Marija ; Palčić, Igor ; Gluhić, David ; Herak Ćustić, Mirjana

hrvatski

Utjecaj folijarne gnojidbe na osnovni kemijski sastav mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.)

'Malvazija istarska' (Vitis vinifera L.) jedna je od najznačajnijih bijelih sorata u Hrvatskoj. Njezina kvaliteta prepoznata je kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu. Stoga se domaći proizvođači sve češće odlučuju za proizvodnju vina i pjenušaca iz ove sorte. Mošt za proizvodnju baznoga vina za pjenušce po svome sastavu trebao bi zadovoljavati svojstva kao što su niža pH vrijednost i sadržaj šećera, te viši sadržaj ukupne kiselosti s većim udjelom vinske kiseline, naspram jabučne. S obzirom da se 'Malvazija istarska' uzgaja pretežito u Istri, gdje je klima mediteranska, a najzastupljenije tlo crvenica teško je zadovoljiti sva navedena svojstva, posebice u suhim i vrućim godinama. Stoga, cilj ovog istraživanja bio je utvrditi mogućnost pozitivnog djelovanja folijarne gnojidbe na navedena svojstva. Pokus je postavljen na sorti Malvazija istarska na podlozi SO4 2013. s četiri gnojidbena tretmana (T1- NPK, T2 - NPK + Agromag 6L (6% MgO), T3 - NPK + Agromag 6L + Fosforo 30L (30% P2O5) i T4 - NPK + Agromag 6L + Fosforo 30L + Bio Prot) u tri ponavljanja po slučajnom bloknom rasporedu (RCBD). Sveukupno određena pH vrijednost u moštu kretala se od 3, 02 do 3, 29, ukupna kiselost u moštu od 7, 80 do 9, 03 g/L, a sadržaj šećera od 76, 00 – 81, 00 °Oe. Najveća utvrđena koncentracija vinska kiselina bila je 4, 49 g/l u tretmanu T3, koji je imao i najnižu utvrđenu koncentraciju jabučne kiseline 1, 40 g/L. Značajan pozitivan utjecaj na sva svojstva imao je tretman T4.

magnezij, fosfor, ukupna kiselost, bazna vina, pjenušava vina

nije evidentirano

engleski

Utjecaj folijarne gnojidbe na osnovni kemijski sastav mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.)

nije evidentirano

magnezij, fosfor, ukupna kiselost, bazna vina, pjenušava vina

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43 (4)

2020.

32-38

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice