Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utvrđivanje prisutnosti glutena u različitim sortama riže ELISA metodom (CROSBI ID 436045)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gulin, Mihaela Utvrđivanje prisutnosti glutena u različitim sortama riže ELISA metodom / Bituh, Martina (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Gulin, Mihaela

Bituh, Martina

hrvatski

Utvrđivanje prisutnosti glutena u različitim sortama riže ELISA metodom

Pojedinci iz zdravstvenih razloga provode striktno bezglutensku prehranu pri čemu iz prehrane isključuju dio žitarica. Prehranu temelje na žitaricama koje prirodno ne sadrže gluten, poput riže, ali potencijalna mogućnost kontaminacije glutenom predstavlja rizik za njihovo zdravlje. Cilj ovoga rada bio je utvrditi je li riža s hrvatskog tržišta kontaminirana glutenom te odrediti učestalost unosa riže kod pojedinaca koji provode bezglutensku prehranu te njihove stavove, mišljenja i informiranost o glutenu. U istraživanju je sudjelovalo 66 ispitanika koji provode bezglutensku prehranu koji su online putem ispunili Upitnik o učestalosti konzumacije žitarica i proizvoda od žitarica (FFQ) te Upitnik o informiranosti, stavovima i mišljenju o glutenu. ELISA metodom određena je koncentracija glutena u 41 uzorku riže. Rezultati pokazuju kako je riža najčešće konzumirana žitarica među ispitanicima te kako tek 14 % ispitanika smatra rižu na hrvatskom tržištu kontaminiranom. Svi analizirani uzorci riže (n=41) nisu kontaminirani glutenom te su sigurni za konzumaciju oboljelim pojedincima.

celijakija ; gluten ; kontaminacija ; riža

nije evidentirano

engleski

DETERMINATION OF GLUTEN PRESENCE IN DIFFERENT RICE VARIETIES BY ELISA METHOD

nije evidentirano

celiac disease ; contamination ; gluten ; rice

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61

30.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam