Utvrđivanje prisutnosti glutena u različitim sortama riže ELISA metodom (CROSBI ID 436045)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gulin, Mihaela
Bituh, Martina
hrvatski
Utvrđivanje prisutnosti glutena u različitim sortama riže ELISA metodom
Pojedinci iz zdravstvenih razloga provode striktno bezglutensku prehranu pri čemu iz prehrane isključuju dio žitarica. Prehranu temelje na žitaricama koje prirodno ne sadrže gluten, poput riže, ali potencijalna mogućnost kontaminacije glutenom predstavlja rizik za njihovo zdravlje. Cilj ovoga rada bio je utvrditi je li riža s hrvatskog tržišta kontaminirana glutenom te odrediti učestalost unosa riže kod pojedinaca koji provode bezglutensku prehranu te njihove stavove, mišljenja i informiranost o glutenu. U istraživanju je sudjelovalo 66 ispitanika koji provode bezglutensku prehranu koji su online putem ispunili Upitnik o učestalosti konzumacije žitarica i proizvoda od žitarica (FFQ) te Upitnik o informiranosti, stavovima i mišljenju o glutenu. ELISA metodom određena je koncentracija glutena u 41 uzorku riže. Rezultati pokazuju kako je riža najčešće konzumirana žitarica među ispitanicima te kako tek 14 % ispitanika smatra rižu na hrvatskom tržištu kontaminiranom. Svi analizirani uzorci riže (n=41) nisu kontaminirani glutenom te su sigurni za konzumaciju oboljelim pojedincima.
celijakija ; gluten ; kontaminacija ; riža
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF GLUTEN PRESENCE IN DIFFERENT RICE VARIETIES BY ELISA METHOD
nije evidentirano
celiac disease ; contamination ; gluten ; rice
nije evidentirano
Podaci o izdanju
61
30.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb