Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

MIKOTOKSIKOLOŠKA KONTAMINACIJA USKLADIŠTENIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA U HRVATSKOJ (Pregled tridesotogodišnjih istraživanja) (CROSBI ID 488697)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Pepeljnjak, Stjepan ; Šegvić, Maja ; Cvetnić, Zdenka MIKOTOKSIKOLOŠKA KONTAMINACIJA USKLADIŠTENIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA U HRVATSKOJ (Pregled tridesotogodišnjih istraživanja) // Djelatnost dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda / Korunić, Zlatko (ur.). Zagreb: Korunić, 2002. str. 97-110-x

Podaci o odgovornosti

Pepeljnjak, Stjepan ; Šegvić, Maja ; Cvetnić, Zdenka

hrvatski

MIKOTOKSIKOLOŠKA KONTAMINACIJA USKLADIŠTENIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA U HRVATSKOJ (Pregled tridesotogodišnjih istraživanja)

U radu je obrađen pregled tridesetogodišnjih mikotoksikoloških istraživanja u uskladištenom kukuruzu i žitaricama u Hrvatskoj. Mikološka kontaminacija (1972-2001) u skladištima individualnih proizvođača, silosima i krmnim smjesama, prikazana je s osvrtom na situaciju u području Endemske nefropatije (okolica Slavonskog Broda). Ukupna kontaminacija producentima mikotoksina u korelaciji je s nalazima dominantnih skladišnih vrsta plijesni s izrazitim povećanjem u tzv. "kišnim godinama" i u razdoblju Domovinskog rata (povećanje 14.5%). Najučestaliji mikotoksini u uskladištenim žitaricama su OTA (0.01-68.9 mg/kg), F-2 (0.01-275.8 mg/kg), DON (0.002-85.3 mg/kg), T-2 (0.001-20.5 mg/kg) , DAS (0.33-60 mg/kg), HT-2 (3.2-31.2 mg/kg) i NIV (0.008-4.0 mg/kg). Ukupni mikotoksikološki rizik u zavisnosti je s tehnologijom pospremanja i čuvanja uroda, a posljedice intoksikacije ne nanose štete samo u patologiji u animalnoj proizvodnji, već putem hrane utječu i na zdravlje ljudi.

Plijesni; Mikotoksini; Kukuruz; Žitarice; Krmne smjese; Endemska nefropatija

nije evidentirano

engleski

Mycotoxicological contamination of stored agricultural products in Croatia (30-years review)

nije evidentirano

Moulds; Mycotoxins; Corn; Cereals; Feed; Endemic Nephropathy

nije evidentirano

Podaci o prilogu

97-110-x.

2002.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Djelatnost dezinfekcije, dezinsekcije, deratizacije i zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda

Korunić, Zlatko

Zagreb: Korunić

Podaci o skupu

Zaštita uskladištenih poljoprivrednih proizvoda

predavanje

13.03.2002-15.03.2002

Poreč, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti