Učestalost bezglutenske prehrana u osboba s hipotireozom (CROSBI ID 436043)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Barišić, Ana
Bituh, Martina
hrvatski
Učestalost bezglutenske prehrana u osboba s hipotireozom
Bezglutenska prehrana sve se češće razmatra kao dio terapije oboljelih od hipotireoze. Postoje naznake da je prevalencija celijakije povećana kod osoba sa hipotireozom. Cilj ovog rada bio je istražiti kolika je učestalost primjene bezglutenske prehrane među osobama s hipotireozom i samoprocjena utjecaja takve prehrane na simptome hipotireoze. Podaci su prikupljeni putem upitnika, preko društvenih mreža, koji je ispunilo 705 ispitanika s dijagnosticiranom hipotireozom. Utvrđeno je da čak 21 % (150) ispitanika slijedi bezglutensku prehranu, od kojih samo 1 % ima potvrđenu celijakiju. Subjektivnom procjenom ispitanici su naveli kako su umor i pospanost simptomi na koje je naveći pozitivan učinak imala bezglutenska prehrana. Potrebna su daljnja istraživanja kojim bi se istražio utjecaj bezglutenske prehrane na simptome hipotireoze kod onih koji nemaju celijakiju. Također, sve one koji slijede ovakav način prehrane potrebno je upoznati s mogućim nedostacima bezglutenske prehrane ukoliko se ista neadekvatno provodi.
bezglutenska prehrana, gluten, hipotireoza, učestalost
nije evidentirano
engleski
Frequency of gluten-free diet among patients with hypothiroidism
nije evidentirano
gluten-free diet, gluten, hypothroidism, frequency
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
01.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb