Fizikalna svojstva mesa hrvatskog posavskog konja (CROSBI ID 436025)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gačić, Darija
Kaić, Ana
hrvatski
Fizikalna svojstva mesa hrvatskog posavskog konja
Cilj rada je utvrditi pH vrijednost, boju i sposobnost zadržavanja vode najdužeg leđnog mišića (m. longissimus dorsi ; LD) i polutetivastog mišića (m. semitendinosus ; ST) hrvatskog posavskog konja. U istraživanje je bilo uključeno 9 konja, prosječne dobi pri klanju od 18 mjeseci. Uzorci mesa su izuzeti nakon uobičajene klaoničke prakse i zrenja od 14 dana (+2 ºC). Prosječna pH vrijednost LD mišića iznosila je 5, 62, a ST mišića 5, 60. Prosječna L* vrijednost LD mišića iznosila je 40, 32, dok je a* u prosjeku bio 19, 77. Prosječna L* vrijednost ST mišića iznosila je 44, 85, dok je a* u prosjeku bio 18, 87. Prosječni gubitak mesnog soka LD mišića bio je 1, 81%, a ST mišića 2, 12%. Utvrđena je razlika između mišića za L* (p≤0, 001) i b* (p≤0, 05) pokazatelje. Izuzev gubitka mesnog soka, istraživani pokazatelji su u rangu sa onima koje se navodi u literaturi za mesne pasmine konja. Očekuje se da će dobiveni rezultati doprinijeti daljnjim istraživanjima o kakvoći mesa hrvatskog posavskog konja.
gubitak mesnog soka ; boja ; pH vrijednost ; anatomska pozicija ; konjsko meso
nije evidentirano
engleski
Physical properties of Croatian Posavina horse meat
nije evidentirano
drip loss ; color ; pH value ; anatomical position ; horse meat
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
17.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb