Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fizikalna svojstva mesa hrvatskog posavskog konja (CROSBI ID 436025)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gačić, Darija Fizikalna svojstva mesa hrvatskog posavskog konja / Kaić, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Gačić, Darija

Kaić, Ana

hrvatski

Fizikalna svojstva mesa hrvatskog posavskog konja

Cilj rada je utvrditi pH vrijednost, boju i sposobnost zadržavanja vode najdužeg leđnog mišića (m. longissimus dorsi ; LD) i polutetivastog mišića (m. semitendinosus ; ST) hrvatskog posavskog konja. U istraživanje je bilo uključeno 9 konja, prosječne dobi pri klanju od 18 mjeseci. Uzorci mesa su izuzeti nakon uobičajene klaoničke prakse i zrenja od 14 dana (+2 ºC). Prosječna pH vrijednost LD mišića iznosila je 5, 62, a ST mišića 5, 60. Prosječna L* vrijednost LD mišića iznosila je 40, 32, dok je a* u prosjeku bio 19, 77. Prosječna L* vrijednost ST mišića iznosila je 44, 85, dok je a* u prosjeku bio 18, 87. Prosječni gubitak mesnog soka LD mišića bio je 1, 81%, a ST mišića 2, 12%. Utvrđena je razlika između mišića za L* (p≤0, 001) i b* (p≤0, 05) pokazatelje. Izuzev gubitka mesnog soka, istraživani pokazatelji su u rangu sa onima koje se navodi u literaturi za mesne pasmine konja. Očekuje se da će dobiveni rezultati doprinijeti daljnjim istraživanjima o kakvoći mesa hrvatskog posavskog konja.

gubitak mesnog soka ; boja ; pH vrijednost ; anatomska pozicija ; konjsko meso

nije evidentirano

engleski

Physical properties of Croatian Posavina horse meat

nije evidentirano

drip loss ; color ; pH value ; anatomical position ; horse meat

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

17.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)