Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka enzima transglutaminaze na fizikalna i senzorska svojstva pilećih prsa (CROSBI ID 436024)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šikić, Monika Utjecaj dodatka enzima transglutaminaze na fizikalna i senzorska svojstva pilećih prsa / Kaić, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Šikić, Monika

Kaić, Ana

hrvatski

Utjecaj dodatka enzima transglutaminaze na fizikalna i senzorska svojstva pilećih prsa

Mesna industrija sve više napreduje, ali i pokušava iznaći nove načine kako povećati proizvodnju sa minimalnim utroškom sredstava i materijala. Enzim transglutaminaza (TG) može u tome znatno pomoći jer manje komade mesa, svojim djelovanjem, povezivanjem proteina, pretvara u jedan, uniformni komad mesa. Predmet ovog istraživanja jest utvrditi ima li enzim utjecaj na fizikalna i senzorna svojstva prsnog mišića brojlerskih pilića te u kolikoj mjeri. Istraživan je dodatka 0, 2 0, 4 ; 0, 6 ; 0, 8 ; te 1% TG u restrukturiranom mesu pilećih prsa, te kako on djeluje na fizikalna svojstva poput pH vrijednost, vrijednosti boje, kala kuhanja te silu presijecanja. Uz to se htjelo utvrditi i djeluju li navedeni udjeli enzima i na senzorna svojstva mesa (boja, miris, presjek, okus, tekstura, dopadljivost). Dobiveni rezultati su djelomično u skladu sa istraživanjima drugih znanstvenika, udjeli od 0, 2 ; 0, 4 ; te 0, 6% TG nemaju znatni utjecaj, dok udijeli od 0, 8 i 1% TG znatno utječu na fizikalna svojstva poput kala kuhanja i sile presijecanja. Isto tako, udio TG nema vidljiv utjecaj na senzorna svojstva restrukturiranog mesa pilećih prsa.

pileća prsa, transglutaminaza, enzim, fizikalna svojstva, senzorna svojstva

nije evidentirano

engleski

Effect of transglutaminase enzyme on physical and sensory properties of chicken breast meat

nije evidentirano

chicken breast, transglutaminase, enzyme, physical properties, sensory properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

30.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)