Utjecaj dodatka enzima transglutaminaze na fizikalna i senzorska svojstva pilećih prsa (CROSBI ID 436024)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šikić, Monika
Kaić, Ana
hrvatski
Utjecaj dodatka enzima transglutaminaze na fizikalna i senzorska svojstva pilećih prsa
Mesna industrija sve više napreduje, ali i pokušava iznaći nove načine kako povećati proizvodnju sa minimalnim utroškom sredstava i materijala. Enzim transglutaminaza (TG) može u tome znatno pomoći jer manje komade mesa, svojim djelovanjem, povezivanjem proteina, pretvara u jedan, uniformni komad mesa. Predmet ovog istraživanja jest utvrditi ima li enzim utjecaj na fizikalna i senzorna svojstva prsnog mišića brojlerskih pilića te u kolikoj mjeri. Istraživan je dodatka 0, 2 0, 4 ; 0, 6 ; 0, 8 ; te 1% TG u restrukturiranom mesu pilećih prsa, te kako on djeluje na fizikalna svojstva poput pH vrijednost, vrijednosti boje, kala kuhanja te silu presijecanja. Uz to se htjelo utvrditi i djeluju li navedeni udjeli enzima i na senzorna svojstva mesa (boja, miris, presjek, okus, tekstura, dopadljivost). Dobiveni rezultati su djelomično u skladu sa istraživanjima drugih znanstvenika, udjeli od 0, 2 ; 0, 4 ; te 0, 6% TG nemaju znatni utjecaj, dok udijeli od 0, 8 i 1% TG znatno utječu na fizikalna svojstva poput kala kuhanja i sile presijecanja. Isto tako, udio TG nema vidljiv utjecaj na senzorna svojstva restrukturiranog mesa pilećih prsa.
pileća prsa, transglutaminaza, enzim, fizikalna svojstva, senzorna svojstva
nije evidentirano
engleski
Effect of transglutaminase enzyme on physical and sensory properties of chicken breast meat
nije evidentirano
chicken breast, transglutaminase, enzyme, physical properties, sensory properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
30.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb