Primjena mikročestica cinka u hidroponskom uzgoju jagoda (CROSBI ID 436019)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Nekić, Petra
Vinceković, Marko
Jurić, Slaven
hrvatski
Primjena mikročestica cinka u hidroponskom uzgoju jagoda
Hidroponskim uzgojem moguće je brati plodove jagoda (Fragaria) u periodu kada to prije nije bilo moguće. Ovim uzgojem postiže se nešto ranije plodonošenje, duži period berbe, veći urod i kvaliteta ploda. Za postizanje navedenog je uz odgovarajuće mikroklimatske uvjete, potreban odgovarajući supstrat, redovita fertirigacija te zaštita od bolesti i štetnika. Cink je jedan od najvažnijih mikroelemenata u cvjetovima i plodovima jagode. Nedostatak cinka utječe na smanjeni razvoj prašnika i rast polenovih cjevčica koje mogu rezultirati deformacijom plodova. Mikročestice cinka jedan su od načina kako poboljšati nutritivna svojstva (ukupne polifenole, flavonoide, antocijane i antioksidacijsku aktivnost) ploda jagode. U ovom istraživanju pokus je postavljen prema split plot metodi u tri repeticije. Tretiranje se vršilo na dvama različitim sortama jagoda: Albion i San Andreas. Jagode su tretirane s mikročesticama koje sadrže cink kao aktivnu tvar te mikročesticama koje sadrže cink i dodatan sloj kitozana. Rezultati su pokazali pozitivan utjecaj mikročestica na jagodama.
mikročestice ; cinkovi ioni ; jagode ; polifenoli ; hidroponski uzgoj
nije evidentirano
engleski
Application of zinc microparticles in hydroponic cultivation
nije evidentirano
microparticles ; zinc ions ; strawberries ; polyphenols ; hydroponics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
30.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb
Povezanost rada
Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Poljoprivreda (agronomija)