Optimiranje ekstrakcije i inkapsulacija ekstrakata komine aronije (CROSBI ID 436018)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lončar, Arijan
Vinceković, Marko
Jurić, Slaven
hrvatski
Optimiranje ekstrakcije i inkapsulacija ekstrakata komine aronije
Crnoplodna aronija (Aronia melanocarpa) je u posljednje vrijeme postala veoma popularna zbog svojih zdravstvenih blagodati. Plod je bogat izvor bioaktivnih spojeva osjetljivih na okolišne čimbenike. Stoga je namjera ovog istraživanja utvrditi optimalne uvjete ultrazvučne ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz krutog otpada aronije kako bi se isti mogli inkapsulirati te tako zadržati stabilnost njihove strukture. Metode koje su se koristile za optimiranje uvjeta ekstrakcije uključuju spektrofotometrijsko određivanje ukupnih polifenola i antocijana, određivanje antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata krutog otpada aronije ABTS i DPPH metodama te inkapsulaciju optimalnog ekstrakta provedenu metodom ionskog geliranja kako bi se dobile mikrosfere i mikrokapsule na bazi prirodnog materijala. S obzirom na kratko vrijeme ultrazvučne ekstrakcije i vode kao otapala, optimalni ekstrakt je imao visok sadržaj polifenola, antocijana te visoku vrijednost antioksidacijskog kapaciteta.
optimiranje ekstrakcije ; ultrazvučna ekstrakcija ; inkapsulacija ; antioksidacijski kapacitet ; antocijani
nije evidentirano
engleski
Optimization of extraction and encapsulation of black chokeberry pomace extract
nije evidentirano
extraction optimization ; ultrasound-assisted extraction ; encapsulation ; antioxidant capacity ; anthocyanins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
23.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb