Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Optimiranje ekstrakcije i inkapsulacija ekstrakata komine aronije (CROSBI ID 436018)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lončar, Arijan Optimiranje ekstrakcije i inkapsulacija ekstrakata komine aronije / Vinceković, Marko (mentor); Jurić, Slaven (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Lončar, Arijan

Vinceković, Marko

Jurić, Slaven

hrvatski

Optimiranje ekstrakcije i inkapsulacija ekstrakata komine aronije

Crnoplodna aronija (Aronia melanocarpa) je u posljednje vrijeme postala veoma popularna zbog svojih zdravstvenih blagodati. Plod je bogat izvor bioaktivnih spojeva osjetljivih na okolišne čimbenike. Stoga je namjera ovog istraživanja utvrditi optimalne uvjete ultrazvučne ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz krutog otpada aronije kako bi se isti mogli inkapsulirati te tako zadržati stabilnost njihove strukture. Metode koje su se koristile za optimiranje uvjeta ekstrakcije uključuju spektrofotometrijsko određivanje ukupnih polifenola i antocijana, određivanje antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata krutog otpada aronije ABTS i DPPH metodama te inkapsulaciju optimalnog ekstrakta provedenu metodom ionskog geliranja kako bi se dobile mikrosfere i mikrokapsule na bazi prirodnog materijala. S obzirom na kratko vrijeme ultrazvučne ekstrakcije i vode kao otapala, optimalni ekstrakt je imao visok sadržaj polifenola, antocijana te visoku vrijednost antioksidacijskog kapaciteta.

optimiranje ekstrakcije ; ultrazvučna ekstrakcija ; inkapsulacija ; antioksidacijski kapacitet ; antocijani

nije evidentirano

engleski

Optimization of extraction and encapsulation of black chokeberry pomace extract

nije evidentirano

extraction optimization ; ultrasound-assisted extraction ; encapsulation ; antioxidant capacity ; anthocyanins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

23.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Poveznice