Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sadržaj vitamina C, fenola i fotosintetskih pigmenata kod pšenične trave (Triticum aestivum L.) (CROSBI ID 436002)

Ocjenski rad | diplomski rad

Antolović, Marina Sadržaj vitamina C, fenola i fotosintetskih pigmenata kod pšenične trave (Triticum aestivum L.) / Lisjak, Miroslav (mentor); Osijek, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Antolović, Marina

Lisjak, Miroslav

hrvatski

Sadržaj vitamina C, fenola i fotosintetskih pigmenata kod pšenične trave (Triticum aestivum L.)

Pšenična trava mladi su izdanci pšenice (Triticum aestivum L.) koji se u ljudskoj i životinjskoj prehrani najčešće konzumiraju kao sok, prah te tablete. Sadrži preko 100 elemenata koji su neophodni čovjeku kao što su esencijalne masne kiseline, enzimi i antioksidansi. Izvor je klorofila, vitamina (A, B, B17, C, E, F i K), minerala (željezo, kalij, kalcij i magnezij) te za razliku od zrna pšenice ne sadrži gluten. Zbog svoje nutritivne vrijednosti sok pšenične trave postao je najpopularniji sok mladice na svijetu. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u sadržaju ukupnih klorofila, karotenoida, fenola i vitamina C u soku i biljnom ostatku koji je ostao nakon cijeđenja soka te razlike između deset sorti pšenične trave. U prosijeku za sva provedena ispitivanja utvrđeno je kako biljni ostatak sadrži više ukupnih klorofila, karotenoida i vitamina C u odnosu na sok, ali je u soku utvrđen veći sadržaj fenola s pragom značajnosti od 95 % te 99 %. Također je utvrđena značajna razlika u sadržaju ukupnih klorofila, karotenoida, fenola i vitamina C kod deset sorti pšenične trave s pragom značajnosti od 95 %. Najbolje rezultate pokazale su sorte Ružica u soku te Divana u biljnom ostatku, a najlošije rezultate imale su sorte Felix u soku te Ludwig u biljnom ostatku. Prema rezultatima provedenog istraživanja može se zaključiti kako bi najbolje bilo za kućnu upotrebu konzumirati cjelovite svježe listove pšenične trave, sorti Ružica i Divana, kako bi se najbolje iskoristio potencijal koji ova nutritivno vrijedna biljka ima.

biljni ostatak ; fenoli ; karotenoidi ; klorofil ; pšenična trava ; sok ; vitamin C

nije evidentirano

engleski

Content of vitamin C, phenols and photosynthetic pigments in wheat grass (Triticum aestivum L.)

nije evidentirano

charotenoids ; chlorophyll ; juice ; phenols ; plant residue ; vitamin C ; wheatgrass

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

09.10.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija)