Analiza subjektivnih metoda i ocjenjivača (CROSBI ID 435946)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Sokić, Ena
Runje, Biserka
Alpeza, Ivana
hrvatski
Analiza subjektivnih metoda i ocjenjivača
Tema ovog završnog rada je analiza subjektivnih metoda i ocjenjivača na primjeru senzorne analize vina i voćnih vina. Za početak, dane su karakteristike subjektivne i objektivne analize u prehrambenoj industriji uzimajući u obzir potrebu za njihovom komplementarnošću. Zatim je opisan proces organoleptičnog (senzornog) ocjenjivanja vina i voćnih vina kao primjer subjektivne metode obrađene u radu. Razrađeni su standardizirani uvjeti i postupci definirani od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju. Detaljno su opisani načini odabira i treninga ocjenjivača senzorne analize. Isto tako, spomenute su i ostale metode korištene pri analizi vina i voćnih vina. Na primjeru podataka ustupljenih od Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo napravljen je pregled i analiza korištenih metoda: metoda 100 bodova, kao i metoda DA/NE. Nakon njih razmotreni su načini analize rezultata dobivenih navedenim metodama. Na samome kraju napisani su prijedlozi za mogućim načinima analize korištenih metoda i prikazani na primjeru pomoću SPC računalne podrške.
subjektivna analiza ; metoda 100 bodova, metoda DA/NE
nije evidentirano
engleski
Analysis of subjective methods and assessors
nije evidentirano
subjective analysis ; 100 points method ; YES/NO method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
26.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Zagreb