Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sjeme hrasta lužnjaka - mikoze i mogućnosti zaštite (CROSBI ID 27796)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Novak-Agbaba, Sanja Sjeme hrasta lužnjaka - mikoze i mogućnosti zaštite // Znanost u potrajnom gospodarenju šumama / Matić, Slavko ; Krpan, Ante P. B. ; Gračan, Joso (ur.). Zagreb: Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Šumarski institut Jastrebarsko, 2001. str. 636-x

Podaci o odgovornosti

Novak-Agbaba, Sanja

hrvatski

Sjeme hrasta lužnjaka - mikoze i mogućnosti zaštite

Sjeme hrasta lužnjaka napadnuto je različitim patogenima koji ga oštećuju i uništavaju. Veliki dio patogenih organizama čine gljive. U ovom su radu prikazani gljivični organizmi koji su nađeni na žiru sakupljenom u sjemenskim sastojinama koje su uzete kao predstavnici lužnjakovih šuma. Najčešće prisutne gljive su: Cibori Batschiana, Penicillium spp., Phomopsis quercella, Gloeosporium quercinum, Trichothecium roseum, Fusarium spp., Botrytis cinerea, Ceratocystis sp., Stereum hirsutum i Schizophillum commune. Opisana je metoda analize zdravstvenog stanja sjemena i detertminacije gljivičnih patogena te laboratorijski pokus tretiranja žira fungicidima. Fungicidi koji se posljednjih godina primijenjuju za zaštitu sjemena u šumarstvu su Dithane, Panoctine, Cuprablau Z i Vitavax.

sjeme hrasta lužnjaka, mikoze sjemena, fungicidi, zaštita sjemena

nije evidentirano

engleski

Common oak seed - mycosis and protection possibilites

nije evidentirano

common oak seed, seed mycosis, fungicides, seed protection

nije evidentirano

Podaci o prilogu

636-x.

objavljeno

Podaci o knjizi

Znanost u potrajnom gospodarenju šumama

Matić, Slavko ; Krpan, Ante P. B. ; Gračan, Joso

Zagreb: Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Šumarski institut Jastrebarsko

2001.

953-6307-55-3

Povezanost rada

Šumarstvo, Biotehnologija