Ramanova spektroskopija kofeina (CROSBI ID 435855)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bajan, Ivona
Miljanić, Snežana
hrvatski
Ramanova spektroskopija kofeina
Ramanova spektroskopija analitička je metoda koja se koristi za kvantitativnu i kvalitativnu analizu uzoraka, a temelji se na vibracijskim prijelazima molekula uslijed interakcije molekula s elektromagnetskim zračenjem u infracrvenom i vidljivom dijelu spektra. Kofein (1, 3, 5-trimetilksantin) alkaloidni je derivat ksantina koji se nalazi u mnogim biljkama i njihovim sjemenkama te u mnogim farmaceutskim proizvodima i komercijalno dostupnim proizvodima poput energetskih pića, kave, čaja, itd. U prirodi se kofein javlja u tri pseudopolimorfna oblika: α-anhidratni oblik, β- anhidratni oblik i monohidratni. Svaki oblik ima karakterističan Ramanov spektar, na temelju kojih se pojedini polimorfi mogu razlikovati. Ramanova spektroskopija s Fourierovim transformacijama uz ekstrakciju na čvrstoj fazi: SP-FT Ramanova spektroskopija (engl. solid-phase Fourier transform Raman spectroscopy) je razvijena kao metoda za kvantitativno određivanje kofeina u različitim energetskim pićima. Pri tome je kao referentna metoda korištena tekućinska kromatografija s detekcijom u UV području (engl. liquid chromatography-ultraviolet, LC-UV). Opaženo je zadovoljavajuće slaganje rezultata FT-Ramanove spektroskopije s rezultatima tekućinske kromatografije. Za razliku od metoda koje su u industriji uobičajene za kvantitativnu analizu sirovina i gotovih proizvoda, SP-FT Ramanova spektroskopija je brža i ekološki prihvatljivija alternativa jer zahtijeva značajno manje reagensa i otapala, čime se smanjuje količina otpada.
Ramanova spektroskopija ; kafein
nije evidentirano
engleski
Raman spectroscopy of caffeine
nije evidentirano
Raman spectroscopy ; caffeine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
30.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb