Učinci omega-3 masnih kiselina na zdravlje čovjeka (CROSBI ID 435847)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Novak, Špela
Vujić, Lovorka
hrvatski
Učinci omega-3 masnih kiselina na zdravlje čovjeka
Današnja tzv. „zapadnjačka“ prehrana karakterizirana je s jedne stane visokim unosom proupalnih omega-6, a s druge niskim unosom protuupalnih omega-3 masnih kiselina što dovodi do njihove neravnoteže u organizmu te porasta koncentracije različitih upalnih medijatora. Navedeno može predisponirati ili pogoršati mnoge s upalom vezane bolesti ili imati utjecaj na pogoršanje mentalnog zdravlja. Adekvatan unos omega-3 masnih kiselina putem hrane ili suplementacija pomoću dodataka prehrani može optimizirati omjer omega-3/omega-6 masnih kiselina u tijelu te imati pozitivan učinak na prevenciju i smanjenje simptoma upalnih bolesti crijeva, kardiovaskularnih bolesti, reumatoidnog artritisa, alergija i astme zahvaljujući svom protuupalnom, vazodilatatorskom i antitrombotskom učinku. Suplementacija omega-3 masnim kiselinama, a naročito dokozaheksaenskom tijekom trudoće i laktacije, poboljšava vidne i kognitivne funkcije kod djece. Dodatno, utvrđen je pozitivan učinak suplementacije omega-3 masnih kiselina kod depresije, ADHD-a, Alzheimerove bolesti i demencije. Imajući navedeno na umu, preporuča se redovit unos namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, naročito eikozapentaenskom i dokozaheksaenskom, u svrhu postizanja brojnih pozitivnih učinaka na zdravlje čovjeka.
omega-3 masne kiseline, eikozanoidi, kronične bolesti
nije evidentirano
engleski
The impact of omega-3 fatty acids on human health
nije evidentirano
omega-3 fatty acids, eikosanoids, chronic diseases
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
25.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb