Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena tehnologije „preprekama“ u obradi funkcionalnih voćnih sokova (CROSBI ID 435843)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Leona Kao Primjena tehnologije „preprekama“ u obradi funkcionalnih voćnih sokova / dr. sc. Predrag Putnik (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Leona Kao

dr. sc. Predrag Putnik

hrvatski

Primjena tehnologije „preprekama“ u obradi funkcionalnih voćnih sokova

Cilj ovog rada je bio literaturnim pretraživanjem utvrditi primjenu tehnologije „preprekama“ u obradi funkcionalnih voćnih sokova. Funkcionalni voćni sokovi su u današnje vrijeme sve više traženi od strane potrošača, obzirom na potencijal pozitivnog učinka na zdravlje. Zajedno s tržištem funkcionalnih voćnih sokova, razvijaju se i inovativne tehnologije za obradu istih, od kojih se u novije vrijeme sve više istražuje tzv. tehnologija „preprekama“. Ova tehnologija podrazumijeva primjenu više različitih postupaka obrade pri blažim uvjetima obrade čijim se zajedničkim djelovanjem dobiva stabilan proizvod visoke kvalitete. U tehnologiji „preprekama“ najčešće se kombiniraju pulsirajuće električno polje, visoki hidrostatski tlak i ultrazvuk visoke snage te kombinacija jedne od ovih tehnologija s blažim toplinskim postupkom. Za razliku od tradicionalnih metoda obrade sokova, ovim se načinom osigurava mikrobiološka ispravnost funkcionalnih sokova uz minimalnu nutritivnu deterioraciju. Iz ovog razloga, u budućnosti se očekuje daljnji razvoj tehnologije „preprekama“ kao i njena primjena u industriji.

funkcionalni voćni sokovi, tehnologija „preprekama“, pulsirajuće električno polje, ultrazvuk visoke snage, visoki hidrostatski tlak

nije evidentirano

engleski

Application of “hurdle” technology in preservation of functional fruit juices

nije evidentirano

functional fruit juices, hurdle technology, pulsed electric field, high-power ultrasound, high-pressure processing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

01.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija