Primjena tehnologije „preprekama“ u obradi funkcionalnih voćnih sokova (CROSBI ID 435843)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Leona Kao
dr. sc. Predrag Putnik
hrvatski
Primjena tehnologije „preprekama“ u obradi funkcionalnih voćnih sokova
Cilj ovog rada je bio literaturnim pretraživanjem utvrditi primjenu tehnologije „preprekama“ u obradi funkcionalnih voćnih sokova. Funkcionalni voćni sokovi su u današnje vrijeme sve više traženi od strane potrošača, obzirom na potencijal pozitivnog učinka na zdravlje. Zajedno s tržištem funkcionalnih voćnih sokova, razvijaju se i inovativne tehnologije za obradu istih, od kojih se u novije vrijeme sve više istražuje tzv. tehnologija „preprekama“. Ova tehnologija podrazumijeva primjenu više različitih postupaka obrade pri blažim uvjetima obrade čijim se zajedničkim djelovanjem dobiva stabilan proizvod visoke kvalitete. U tehnologiji „preprekama“ najčešće se kombiniraju pulsirajuće električno polje, visoki hidrostatski tlak i ultrazvuk visoke snage te kombinacija jedne od ovih tehnologija s blažim toplinskim postupkom. Za razliku od tradicionalnih metoda obrade sokova, ovim se načinom osigurava mikrobiološka ispravnost funkcionalnih sokova uz minimalnu nutritivnu deterioraciju. Iz ovog razloga, u budućnosti se očekuje daljnji razvoj tehnologije „preprekama“ kao i njena primjena u industriji.
funkcionalni voćni sokovi, tehnologija „preprekama“, pulsirajuće električno polje, ultrazvuk visoke snage, visoki hidrostatski tlak
nije evidentirano
engleski
Application of “hurdle” technology in preservation of functional fruit juices
nije evidentirano
functional fruit juices, hurdle technology, pulsed electric field, high-power ultrasound, high-pressure processing
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
01.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb