Bioaktivni potencijal samonikle koprive (Urtica dioica L.) (CROSBI ID 435808)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pavković, Nikolina
Repajić, Maja
hrvatski
Bioaktivni potencijal samonikle koprive (Urtica dioica L.)
U ovom radu ispitan je utjecaj lokacije i klimatskih uvjeta na udio bioaktivnih spojeva u listu i stabljici samonikle koprive ubrane s 14 lokacija u RH s područja Ozlja i okolice, Zagreba, Žumberka, Ogulina, Like i Istre. Liofilizirani uzorci ekstrahirani su ubrzanom ekstrakcijom otapalima pri povišenom tlakom (ASE) pri prethodno definiranim optimalnim uvjetima ekstrakcije: a) za uzorke lista - temperatura 110 °C, statičko vrijeme ekstrakcije 10 minuta i 4 ciklusa ekstrakcije, i b) za uzorke stabljike - temperatura 80 °C te statičko vrijeme ekstrakcije 5 minuta i 4 ciklusa ekstrakcije. U dobivenim ekstraktima spektrofotometrijski je određen udio ukupnih fenola, klorofila a, klorofila b, ukupnih klorofila i ukupnih karotenoida. Prema dobivenim rezultatima, list koprive sadržavao je znatno više udjele analiziranih spojeva u odnosu na stabljiku. Najviši udio ukupnih fenola u listu određen je u uzorku s područja Ozlja i okolice (1162, 95±36, 33 mg GAE 100 g-1), dok je najviši udio ukupnih fenola u stabljici određen u uzorku s područja Istre (245, 39±3, 33 mg GAE 100 g-1). Najviši udjeli ukupnih klorofila u listu i stabljici određeni su u uzorcima s područja Istre (list 1110, 24±11, 15 mg 100 g-1 ; stabljika 72, 34±2, 39 mg 100 g-1), kao i najviši udio ukupnih karotenoida (list 148, 59±5, 53 mg 100 g-1 ; stabljika 17, 50±0, 59 mg 100 g-1).
kopriva, ASE, bioaktivni spojevi, lokacija, klimatski uvjeti
Ovaj rad je izrađen u okviru projekta financiranog sredstvima Hrvatske zaklade za znanost "Izolacija i enkapsulacija bioaktivnih molekula samonikle i kultivirane koprive i komorača i učinci na fiziologiju organizma" (HRZZ PlantBioPower, IP-01-2018-4924)
engleski
Bioactive potential of wild stinging nettle (Urtica dioica L.)
nije evidentirano
stinging nettle, ASE, bioactive compounds, location, climate conditions
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
23.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb