Utjecaj flavonoida iz cvijeta Prunus spinosa L. i Whey proteina na oksidacijsko/antioksidacijski status u C57BL/6 miša (CROSBI ID 694745)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Irena Landeka Jurčević ; Domagoj Đikić ; Vedran Balta ; Ivona Paradžik ; Lea Sabljić
hrvatski
Utjecaj flavonoida iz cvijeta Prunus spinosa L. i Whey proteina na oksidacijsko/antioksidacijski status u C57BL/6 miša
Ova studija je provedena kako bi se procijenili učinci visoko-proteinske dijete (Whey protein - WP) i flavonoida izoliranih iz cvijeta Prunus spinosa L. na različite biljege oksidacijskog stresa u jetri i bubregu miša. Pri normalnim fiziološkim uvjetima stanični sustav je sposoban neutralizirati slobodne radikale katalitičkim uklanjanjem reaktivnih kisikovih vrsta (ROS-a) djelovanjem antioksidacijskih enzima. Antioksidacijsko djelovanje Whey proteina (WP) bazirano je na visokom sadržaju i bioiskoristljivosti aminokiseline cistein koja pomaže u sintezi glutationa (GSH), moćnog unutarstaničnog antioksidansa. Djelovanje WP i flavonoida izoliranih iz cvijeta trnine (ECT) istraženo je na laboratorijskim životinjama (C57BL/6 miš) kroz 30 dana tretmana. Životinje su bile podijeljene u 4 grupe: grupa I – kontrolna grupa (KO) ; grupa II – ekstrakt cvijeta trnine (ECT) ; grupa III – Whey protein (WP) i grupa IV – WP+ECT. Istraživani biomarkeri oksidacijskog stresa u organima bili su malonildialdehid (MDA) i reducirani glutation (GSH). Rezultati pokazuju da je tretman s ECT statistički značajno smanjio aktivnosti MDA u organima miša u odnosu na kontrolnu skupinu životinja, dok su ostale grupe ostale na razini kontrolne skupine. Koncentracije reduciranog glutationa (GSH) u ispitivanim organima statistički su značajno (ANOVA, p<0, 05) povećane u svim grupama u odnosu na kontrolnu grupu. Ovi rezultati ukazuju na to da ekstrakt cvijeta trnine i proteini sirutke mogu djelovati kao nutritivni sastojak za povećanje endogenih antioksidacijskih enzima i smanjenje oksidacijskog stresa.
Prunus spinosa L., Whey protein, lipidna peroksidacija, reducirani glutation
nije evidentirano
engleski
Effect of Flavonoids from flowers of Prunus spinosa L. and Whey protein to oxidation/ antioxidant status in the C57BL/6 mouse
nije evidentirano
Prunus spinosa L., Whey protein, lipid peroxidation, reduced glutathione
nije evidentirano
Podaci o prilogu
225-237.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
16. Ružičkini dani, "Danas znanost-sutra industrija", Zbornik radova.
Zagreb:
2459-9387
Podaci o skupu
16. Ružičkini dani
poster
21.09.2016-23.09.2016
Vukovar, Hrvatska
Povezanost rada
Biologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje), Farmacija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Kemija