Genetska varijabilnost u nutritivnom i fitokemijskom sastavu microgreensa (CROSBI ID 435756)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Arbutina, Tea
Habuš Jerčić, Ivanka
hrvatski
Genetska varijabilnost u nutritivnom i fitokemijskom sastavu microgreensa
Posljednjih godina sve više raste interes za konzumacijom svježih, mladih izdanaka, koji su vrlo bogati nutrijentima. lz tog razloga se ubrajaju u funkcionalnu hranu. Microgreensi predstavljaju novi način uzgoja povrća koji pruža brojne prednosti za okoliš i zdravlje ljudi. Budući da je proizvodnja microgreensa još u začecima potrebna su brojna istraživanja kako bi se utvrdile sve njihove prednosti. Odabir genotipa smatra se vrlo važnim čimbenikom koji utječe na mineralni sastav, koncentraciju bioaktivnih spojeva, te sadržaj sirovih proteina kod mladih izdanaka. U ovom radu se daje pregled dosadašnjih istraživanja o utjecaju genotipa na nutritivni i fitokemijski sastav microgreensa.
microgreens, genotip, nutritivni sastav, fitokemijski sastav
nije evidentirano
engleski
Genetic variability in nutritive and phytochemical composition of microgreens
nije evidentirano
microgreens, genotype, nutritive content, phytochemical content
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
18.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb