Reakcija genotipova pšenice na različite gustoće sjetve (CROSBI ID 694737)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Habuš Jerčić, Ivanka ; Kereša, Snježana ; Gotić, Anja ; Mihovilović Bošnjak, Anita ; Barić, Marijana
hrvatski
Reakcija genotipova pšenice na različite gustoće sjetve
Gustoća sjetve direktno utječe na broj klasova po m2 , a posljedično i na druge komponente uroda pšenice. Stoga je važno utvrditi optimalnu gustoću sjetve za određeni genotip koja će rezultirati maksimalnim urodom. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj gustoće sjetve na formiranje komponenti uroda i urod različitih genotipova ozime pšenice. U istraživanje je bilo uključeno deset genotipova ozime pšenice: sorte AFZG Karla, Kaja, Mara i Antonija te šest oplemenjivačkih linija uzgajanih u dvije gustoće sjetve, 400 zrna/m2 i 650 zrna/m2 . Analizom je utvrđeno da gustoća sjetve značajno utječe na broj klasova po m2 , urod zrna po klasu i žetveni indeks, dok je interakcija genotip × gustoća bila značajna jedino za urod zrna po klasu. Masa 1000 zrna kao i hektolitarska masa najstabilnije su komponente na koje gustoća sjetve nije značajno utjecala.
gustoća sjetve, komponente uroda, urod, ozima pšenica
nije evidentirano
engleski
Response of wheat genotypes to different sowing densities
nije evidentirano
sowing density, yield components, yield, winter wheat
nije evidentirano
Podaci o prilogu
177-181.
2020.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
poster
16.02.2020-21.02.2020
Vodice, Hrvatska