Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1 (CROSBI ID 284084)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Varga, Ines ; Solomun Kolanović, Božica ; Varenina, Ivana ; Božić Luburić, Đurđica ; Bilandžić, Nina
hrvatski
Kontaminacija mliječnih proizvoda aflatoksinom M1
Aflatoksini su mikotoksini koji nastaju pod utjecajem plijesni iz roda Aspergillus. Nekoliko je vrsta aflatoksina od kojih je najtoksičniji aflatoksin B1 (AFB1). Pod utjecajem povoljnih uvjeta vlage i temperature dolazi do proizvodnje AFB1 na žitaricama, najčešće kukuruzu. Konzumiranjem takve hrane preživači unose u organizam AFB1 koji se potom razgrađuje u aflatoksin M1 (AFM1) i izlučuje u mlijeko. Kontaminirano mlijeko koristi se u procesima proizvodnje mliječnih proizvoda. Zbog prisutnosti aflatoksina u mlijeku i mliječnim proizvodima sve je veći naglasak na kontroli kako bi se zaštitili potrošači. EU je propisala najviše dopuštene količine (NDK) za AFM1 u mlijeku od 0, 05 μg/kg te u mlijeku za dojenčad od 0, 025 μg/kg. U mliječnim proizvodima nisu propisane NDK vrijednosti za AFM1, ali neke su zemlje definirale vlastite razine. U različitim istraživanjima ispitane su vrijednosti koncentracija AFM1 u mliječnim proizvodima. Utvrđeno je da su sirevi imali najviše, a jogurti najniže koncentracije AFM1 u odnosu na mlijeko od kojeg je proizvedeno. Zbog prisutnosti aflatoksina u hrani za životinje, mlijeku i mliječnim proizvodima testiraju se različite metode kojima bi se smanjila koncentracija tih toksina.
Aspergillus ; aflatoksini ; aflatoksin M1 ; mliječni proizvodi ; sir ; jogurt ; detoksikacija
nije evidentirano
engleski
Contamination of dairy products with aflatoxin M1
nije evidentirano
Aspergillus ; aflatoxin ; aflatoxin M1 ; dairy products ; cheese ; yogurt ; detoxification
nije evidentirano