Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1083740

NEKI NOVI ISELJENICI? POVEZANOST S DOMOVINOM KOD HRVATSKIH ISELJENIKA U IRSKOJ I NJEMAČKOJ


Pavlović Vinogradac, Valentina; Cajner Mraović, Irena; Ružić, Vlatka
NEKI NOVI ISELJENICI? POVEZANOST S DOMOVINOM KOD HRVATSKIH ISELJENIKA U IRSKOJ I NJEMAČKOJ // Društvene i humanističke studije, 5 (2020), 2 (11); 185-207 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1083740 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
NEKI NOVI ISELJENICI? POVEZANOST S DOMOVINOM KOD HRVATSKIH ISELJENIKA U IRSKOJ I NJEMAČKOJ
(Some New Emigrants? – Attachment of Croatian Emigrants in Ireland and Germany to Their Homeland)

Autori
Pavlović Vinogradac, Valentina ; Cajner Mraović, Irena ; Ružić, Vlatka

Izvornik
Društvene i humanističke studije (2490-3604) 5 (2020), 2 (11); 185-207

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
hrvatski iseljenici ; povezanost s domovinom ; Irska: Njemačka
(Croatian emigrants ; attachment to the homeland ; Ireland ; Germany)

Sažetak
Rad se bavi istraživanjem hrvatskih iseljenika i njihove povezanosti s domovinom. Cilj je rada istražiti postoji li razlika između hrvatskih iseljenika u njihovim navikama održavanja veze s domovinom s obzirom na državu u koju su iselili te s obzirom na spol. Istraživanje je provedeno na uzorku od 587 hrvatskih iseljenika u Irskoj (n=228) i Njemačkoj (n=359) kvantitativnom metodom ankete. Rezultati istraživanja ukazuju kako postoje statistički značajne razlike u učestalosti druženja s Hrvatima, učestalosti posjeta domovini, praćenju hrvatskih medija te pripremi hrvatskih tradicionalnih jela s obzirom na to jesu li iseljenici u Njemačkoj ili Irskoj, na način da su iseljenici koji su Irskoj manje povezani s domovinom nego oni u Njemačkoj. Istraživanje je pokazalo kako značajnih razlika u navikama održavanja veze s domovinom nema kada govorimo o spolu, osim u slučaju pripreme tradicionalnih hrvatskih jela koja žene pripremaju više od muškaraca. U konačnici, autori potiču daljnja istraživanja teme suvremenog hrvatskog iseljeništva budući da takvih istraživanja nedostaje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Psihologija, Demografija, Socijalne djelatnosti, Interdisciplinarne društvene znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Pravni fakultet, Zagreb,
Fakultet hrvatskih studija, Zagreb,
Veleučilište "Nikola Tesla" u Gospiću

Citiraj ovu publikaciju

Pavlović Vinogradac, Valentina; Cajner Mraović, Irena; Ružić, Vlatka
NEKI NOVI ISELJENICI? POVEZANOST S DOMOVINOM KOD HRVATSKIH ISELJENIKA U IRSKOJ I NJEMAČKOJ // Društvene i humanističke studije, 5 (2020), 2 (11); 185-207 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Pavlović Vinogradac, V., Cajner Mraović, I. & Ružić, V. (2020) NEKI NOVI ISELJENICI? POVEZANOST S DOMOVINOM KOD HRVATSKIH ISELJENIKA U IRSKOJ I NJEMAČKOJ. Društvene i humanističke studije, 5 (2 (11)), 185-207.
@article{article, year = {2020}, pages = {185-207}, keywords = {hrvatski iseljenici, povezanost s domovinom, Irska: Njema\v{c}ka}, journal = {Dru\v{s}tvene i humanisti\v{c}ke studije}, volume = {5}, number = {2 (11)}, issn = {2490-3604}, title = {NEKI NOVI ISELJENICI? POVEZANOST S DOMOVINOM KOD HRVATSKIH ISELJENIKA U IRSKOJ I NJEMA\v{C}KOJ}, keyword = {hrvatski iseljenici, povezanost s domovinom, Irska: Njema\v{c}ka} }
@article{article, year = {2020}, pages = {185-207}, keywords = {Croatian emigrants, attachment to the homeland, Ireland, Germany}, journal = {Dru\v{s}tvene i humanisti\v{c}ke studije}, volume = {5}, number = {2 (11)}, issn = {2490-3604}, title = {Some New Emigrants? – Attachment of Croatian Emigrants in Ireland and Germany to Their Homeland}, keyword = {Croatian emigrants, attachment to the homeland, Ireland, Germany} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font