Biomagnifikacija organoklornih pesticida unutar hranidbenog lanca i mogućnost reduciranja ostataka u hrani (CROSBI ID 435706)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Majić, Iva
Murati, Teuta
Miletić, Marina
hrvatski
Biomagnifikacija organoklornih pesticida unutar hranidbenog lanca i mogućnost reduciranja ostataka u hrani
Upotreba organoklornih pesticida dovela je do kontaminacije svih površina na Zemlji uključujući mjesta gdje se ti spojevi nikad nisu koristili. Fizikalna i kemijska svojstva organoklornih spojeva omogućuju im da se dugo vremena zadrže u prirodi te se nakupljaju u tkivima živih bića. Organoklorni spojevi imaju sposobnost biomagnifikacije, tj. nakupljanja u organizmima duž hranidbenog lanca, što znači da će grabežljivci imati veću koncentraciju tih spojeva nego organizmi na nižim razinama lanca. Posljedično tome ovi spojevi će se naći u ljudskoj prehrani. Dugotrajno nakupljanje organoklornih spojeva dovodi do zdravstvenih problema u ljudi, stoga se kao cilj postavlja smanjenje ili potpuno uklanjanje tih spojeva iz namirnica. U ovom radu opisano je kako procesi pripreme hrane kao što su pranje, guljenje, kuhanje, pečenje i dr. utječu na količinu ostataka organoklornih spojeva u namirnicama.
biomagnifikacija ; hrana ; organoklorni pesticidi ; ostaci pesticida ; procesiranje
nije evidentirano
engleski
Biomagnification of organochlorine pesticides within the food chain and possibility of reducing residues in food
nije evidentirano
biomagnification ; food ; organochlorine pesticides ; pesticide residues ; processing
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
15.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb