Sušenje voća, povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja (CROSBI ID 283855)
Prilog u časopisu | ostalo | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Pliestić, Stjepan ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Galić, Ante
hrvatski
Sušenje voća, povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja
Postupak sušenja poljoprivredno prehrambenih proizvoda i ljekovitog bilja, u količinama dostatnim za veće, tržišne potrebe, u proizvodnji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ili većih proizvodnih subjekata nije u praktičnoj primjeni dovoljno ozbiljno shvaćen i pozornost nije dovoljno usmjerena na povezanost biljnog materijala i sušnice, tj. postupke sušenja. Zbog različite građe, tj. strukture materijala (ploda) i brzina otpuštanja vode je različita, čak i pri istoj temperaturi sušenja, no kvaliteta sušenog materijala i ekonomičnost postupka se značajno razlikuju. Posljedica toga je i niz negativnih promjena koje se javljaju tijekom postupka sušenja, npr. gubitak termolabilnih sastojaka, enzima, sposobnosti rehidracije, tamnjenje, (posmeđivanje), smežuravanje, zagaranje. Dakle, na sušenje materijala i njegova fizikalno kemijska svojstva značajan utjecaj imaju karakteristike i konstrukcijska izvedba sušnice.
Sušenje, voćae povrća, aromatično bilje, ljekovito bilje
nije evidentirano
engleski
Drying of fruits, vegetables, aromatic and medicinal herbs
nije evidentirano
Drying, fruits, vegetables, aromatic herbs, medicinal herbs
nije evidentirano