Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sušenje voća, povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja (CROSBI ID 283855)

Prilog u časopisu | ostalo | domaća recenzija

Pliestić, Stjepan ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Galić, Ante Sušenje voća, povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja // Gospodarski list, 16 (2019), 35-48

Podaci o odgovornosti

Pliestić, Stjepan ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Galić, Ante

hrvatski

Sušenje voća, povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja

Postupak sušenja poljoprivredno prehrambenih proizvoda i ljekovitog bilja, u količinama dostatnim za veće, tržišne potrebe, u proizvodnji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ili većih proizvodnih subjekata nije u praktičnoj primjeni dovoljno ozbiljno shvaćen i pozornost nije dovoljno usmjerena na povezanost biljnog materijala i sušnice, tj. postupke sušenja. Zbog različite građe, tj. strukture materijala (ploda) i brzina otpuštanja vode je različita, čak i pri istoj temperaturi sušenja, no kvaliteta sušenog materijala i ekonomičnost postupka se značajno razlikuju. Posljedica toga je i niz negativnih promjena koje se javljaju tijekom postupka sušenja, npr. gubitak termolabilnih sastojaka, enzima, sposobnosti rehidracije, tamnjenje, (posmeđivanje), smežuravanje, zagaranje. Dakle, na sušenje materijala i njegova fizikalno kemijska svojstva značajan utjecaj imaju karakteristike i konstrukcijska izvedba sušnice.

Sušenje, voćae povrća, aromatično bilje, ljekovito bilje

nije evidentirano

engleski

Drying of fruits, vegetables, aromatic and medicinal herbs

nije evidentirano

Drying, fruits, vegetables, aromatic herbs, medicinal herbs

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16

2019.

35-48

objavljeno

0350-3100

1847-179X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Strojarstvo