Uklanjanje arsena iz vode adsorpcijom na modificiranu ljusku kakaovog zrna (CROSBI ID 435589)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Triplat, Ana
Habuda-Stanić, Mirna
Tutić, Ana
hrvatski
Uklanjanje arsena iz vode adsorpcijom na modificiranu ljusku kakaovog zrna
Danas mnogo ljudi u svijetu konzumira vodu za piće u kojoj se nalazi arsen u povišenim koncentracijama. Također postoji i nekoliko lokacija u istočnoj Hrvatskoj gdje je arsen prisutan u povišenim koncentracijama. Dugoročna izloženost višim koncentracijama arsena negativno djeluje na ljudsko zdravlje, a u novije vrijeme istraživanja koja su provedena o utjecaju arsena na ljudsko zdravlje povezuju povišenu koncentraciju arsena s pojavom karcinoma. Iz toga razloga sve je veći interes za istraživanjem različitih metoda kojima se arsen može učinkovito ukloniti. Jedna od najčešće primjenjivanih metoda za uklanjanje arsena je adsorpcija. Metoda adsorpcije se koristi zbog jednostavnosti, učinkovitosti te ekonomičnosti. Cilj ovog diplomskog rada bio je promaći ekološki prihvatljivu metodu i optimalne uvjeta pri kojima se arsen najučinkovitije uklanja. Ispitana je mogućnost uklanjanja arsena iz vode za piće postupkom adsorpcije. Kao adsorbens u radu je korištena sirova i modificirana ljuska kakaovog zrna. Učinkovitost uklanjanja arsena ispitana je u ovisnosti o pH vrijednosti, vremenu adsorpcije, masi adsorbensa te početnoj koncentraciji arsena.
arsen ; uklanjanje arsena ; voda ; adsorpcija ; ljuska kakaovog zrna
nije evidentirano
engleski
Arsenic Removal from Water by Adsorption on Modified Cocoa Husks
nije evidentirano
arsenic ; arsenic removal ; water ; adsorption ; cocoa husk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
29.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek