Karakterizacija polifenola iz ljuske luka i kore banane primjenom postupka frakcioniranja (CROSBI ID 435584)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Antolić, Mihaela
Vojvodić Cebin, Aleksandra
hrvatski
Karakterizacija polifenola iz ljuske luka i kore banane primjenom postupka frakcioniranja
Povećana industrijska proizvodnja hrane, uslijed rasta svjetske populacije, rezultira velikom količinom agro-industrijskog otpada koji predstavlja ekološki rizik i ekonomske gubitke. S toga se danas intenzivno istražuju novi načini valorizacije otpadnih materijala. Biljni agro-industrijski otpad čine uglavnom tkiva vanjskih slojeva različitog voća, povrća i žitarica, te su prirodno bogat, neprehrambeni i inovativan izvor polifenola. Luk i banana su namirnice iznimno široke globalne potrošnje čijom preradom zaostaje značajna količina otpada čiji puni potencijal nije dovoljno iskorišten u konvencionalnim načinima primjene. Cilj ovog rada bio je detaljno karakterizirati polifenole u ljusci luka i kori banane primjenom postupka njihovog frakcioniranja, uz analizu izdvojenih polifenolnih frakcija tekućinskom kromatografijom visoke učinkovitosti (HPLC-DAD). Kao dominantni spojevi u ljusci luka određeni su kvercetin i njegovi glikozidi: kvercetin-4'-glukozid (7, 40 mg g-1), kvercetin-3, 4'-diglukozid (5, 82 mg g-1), kvercetin (4, 33 mg g-1) te protokatehinska kiselina (1, 03 mg g-1), a izdvajaju se jednostavnom ekstrakcijom kombinacijom organskih otapala i vode. Kao dominantni spojevi u kori banane određene su t-ferulinska (2, 02 mg g-1) i p-kumarinska kiselina (0, 08 mg g-1), a izdvajaju se alkalnom hidrolizom budući da se nalaze u netopljivom vezanom obliku. Ljuska luka i kora banane vrijedan su izvor polifenola koji se mogu izdvojiti odgovarajućim postupcima i iskoristiti u kreiranju funkcionalnih prehrambenih proizvoda.
ekstrakcija, kora banane, ljuska luka, polifenoli, valorizacija
nije evidentirano
engleski
Characterization of polyphenols from onion peel and banana peel by employing the fractionation procedure
nije evidentirano
extraction, banana peel, onion peel, polyphenols, valorization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
15.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb