Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija polifenola iz ljuske luka i kore banane primjenom postupka frakcioniranja (CROSBI ID 435584)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Antolić, Mihaela Karakterizacija polifenola iz ljuske luka i kore banane primjenom postupka frakcioniranja / Vojvodić Cebin, Aleksandra (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Antolić, Mihaela

Vojvodić Cebin, Aleksandra

hrvatski

Karakterizacija polifenola iz ljuske luka i kore banane primjenom postupka frakcioniranja

Povećana industrijska proizvodnja hrane, uslijed rasta svjetske populacije, rezultira velikom količinom agro-industrijskog otpada koji predstavlja ekološki rizik i ekonomske gubitke. S toga se danas intenzivno istražuju novi načini valorizacije otpadnih materijala. Biljni agro-industrijski otpad čine uglavnom tkiva vanjskih slojeva različitog voća, povrća i žitarica, te su prirodno bogat, neprehrambeni i inovativan izvor polifenola. Luk i banana su namirnice iznimno široke globalne potrošnje čijom preradom zaostaje značajna količina otpada čiji puni potencijal nije dovoljno iskorišten u konvencionalnim načinima primjene. Cilj ovog rada bio je detaljno karakterizirati polifenole u ljusci luka i kori banane primjenom postupka njihovog frakcioniranja, uz analizu izdvojenih polifenolnih frakcija tekućinskom kromatografijom visoke učinkovitosti (HPLC-DAD). Kao dominantni spojevi u ljusci luka određeni su kvercetin i njegovi glikozidi: kvercetin-4'-glukozid (7, 40 mg g-1), kvercetin-3, 4'-diglukozid (5, 82 mg g-1), kvercetin (4, 33 mg g-1) te protokatehinska kiselina (1, 03 mg g-1), a izdvajaju se jednostavnom ekstrakcijom kombinacijom organskih otapala i vode. Kao dominantni spojevi u kori banane određene su t-ferulinska (2, 02 mg g-1) i p-kumarinska kiselina (0, 08 mg g-1), a izdvajaju se alkalnom hidrolizom budući da se nalaze u netopljivom vezanom obliku. Ljuska luka i kora banane vrijedan su izvor polifenola koji se mogu izdvojiti odgovarajućim postupcima i iskoristiti u kreiranju funkcionalnih prehrambenih proizvoda.

ekstrakcija, kora banane, ljuska luka, polifenoli, valorizacija

nije evidentirano

engleski

Characterization of polyphenols from onion peel and banana peel by employing the fractionation procedure

nije evidentirano

extraction, banana peel, onion peel, polyphenols, valorization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

15.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija