Potencijal iskorištavanja otpadne biomase luka kao izvora bioaktivnih spojeva (CROSBI ID 435583)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mikulić, Ana
Vojvodić Cebin, Aleksandra
hrvatski
Potencijal iskorištavanja otpadne biomase luka kao izvora bioaktivnih spojeva
Sukladno povećanju proizvodnje i prerade luka (Allium cepa L.) u svijetu u posljednjem desetljeću, velika količina nastale otpadne biomase predstavlja značajne ekonomske gubitke, ali i potencijalnu ekološku štetu. Konvencionalni načini zbrinjavanja teško se primjenjuju na otpadnu biomasu luka zbog izraženog karakterističnog mirisa, velike količine vode i podložnosti razvoju patogena. S obzirom na bogat kemijski sastav, valorizacija otpadne biomase luka kao izvora različitih funkcionalnih sastojaka danas sve više dobiva na važnosti. Cilj ovoga rada je sistematično prikazati dosadašnja istraživanja na otpadnoj biomasi luka vezana uz bioaktivni sastav, načine ekstrakcije polifenolnih spojeva te njihovu važnost i ponovnu primjenu u kontekstu prehrambene industrije. Otpadna biomasa luka može se smatrati vrijednim i do danas još uvijek nedovoljno iskorištenim izvorom različitih funkcionalnih sastojaka, među kojima se ističu flavonoli – kvercetin i derivati kvercetina, zatim fruktooligosaharidi i prehrambena vlakna općenito te organo-sumporni spojevi. Zbog svog prehrambenog podrijetla te značajnih funkcionalnih karakteristika, navedeni spojevi mogu se primijeniti u kreiranju inovativnih funkcionalnih prehrambenih proizvoda.
ekstrakcija, kvercetin, otpadna biomasa luka, polifenoli, valorizacija
nije evidentirano
engleski
The potential of onion waste biomass as a source of bioactive compounds
nije evidentirano
extraction, onion waste biomass, polyphenols, quercetin, valorization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
10.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb