Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 108270

Socijalna odgovornost gospodarstva i iskustva u Hrvatskoj


Bežovan, Gojko
Socijalna odgovornost gospodarstva i iskustva u Hrvatskoj // Revija za sociologiju, 33 (2002), 1-2; 17-32 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Socijalna odgovornost gospodarstva i iskustva u Hrvatskoj
(Social Responsibility of Corporate Sector and Experience in Croatia)

Autori
Bežovan, Gojko

Izvornik
Revija za sociologiju (0350-154X) 33 (2002), 1-2; 17-32

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
socijalna odgovornost; razvoj; gospodarstvo
(social responsibility; development; corporate sector)

Sažetak
U ovom se radu obrađuje koncept socijalne odgovornosti gospodarstva za probleme u zajednicama i društvu gdje oni djeluju. Iznose se relevantne informacije iz kojih se vidi povijesni razvoj i poteškoće razvoja politike socijalno odgovornog gospodarstva. Suvremeni trendovi razvoja ukazuju na posredovanost ovog razvoja poreznom politikom i općenito različitim tipovima socijalnih intervencija u razvijenim zemljama. Suvremeni trendovi razvoja povezani su s procesima globalizacije i promjenama u strategijama poduzeća koje se prepoznaju kao odgovorni građani te surađuju sa svojim potrošačima, dobavljačima i lokalnim zajednicama. Iznose se rezultati istraživanja u razvijenim zemljama te teorijski pristupi kojim se socijalna odgovornost stavlja u širi društveni kontekst izgradnje socijalnog kapitala. U novije se vrijeme na razini Europske unije potiče razvoj politike socijano odgovornog gospodarstva. U radu se iznose rezultati empirijskog istraživanja provedenog u Hrvatskoj o iskustvima socijalne odgovornosti poduzeća davanjem donacija i sponzorstva. Rezultati istraživanja pokazuju da je socijalna odgovornost gospodarskog sektora tek u razvoju. Dugo vremena nisu postojali poticajni propisi za davanje gospodarstva u općekorisne svrhe. Kao ograničavajući faktor razvoja socijalno odgovornog gospodarstva postavlja se problem nekvalitetne potražnje za donacijama. Globalizacija i privatizacija javnih usluga doprinijet će razvoju socijalno odgovornog gospodarstva u Hrvatskoj. Uključivanje gospodarstva i njegova predvodnička uloga u promicanju projekata važnih za gospodarski i socijalni prosperitet zemlje može Hrvatskoj pomoći u prevladavanju razvojnih poteškoća. Time glavnim čimbenikom promjena postaje novo mješovito gospodarstvo koje podrazumijeva sinergiju javnog i privatnog sektora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
066005

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Gojko Bežovan (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Bežovan, Gojko
Socijalna odgovornost gospodarstva i iskustva u Hrvatskoj // Revija za sociologiju, 33 (2002), 1-2; 17-32 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Bežovan, G. (2002) Socijalna odgovornost gospodarstva i iskustva u Hrvatskoj. Revija za sociologiju, 33 (1-2), 17-32.
@article{article, author = {Be\v{z}ovan, G.}, year = {2002}, pages = {17-32}, keywords = {social responsibility, development, corporate sector}, journal = {Revija za sociologiju}, volume = {33}, number = {1-2}, issn = {0350-154X}, title = {Social Responsibility of Corporate Sector and Experience in Croatia}, keyword = {social responsibility, development, corporate sector} }