Analiza kvalitete vode za piće na području Osječko-baranjske županije tijekom 2019. godine (CROSBI ID 435557)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ribić, Lidija
Katanić, Zorana ; Medvidović-Kosanović, Martina
Romić, Željka
hrvatski
Analiza kvalitete vode za piće na području Osječko-baranjske županije tijekom 2019. godine
Voda čovjeku predstavlja osnovi resurs za preživljavanje. Industrijalizacija i povećanje ljudske populacije dovodi do onečišćenja i prekomjernog iskorištavanja, a klimatske promjene sve više smanjuju dostupnost i kvalitetu vode. Kako bi voda za piće bila zdravstveno ispravna, prolazi kroz pogon za obradu sirove vode te se njezina kvaliteta mora svakodnevno kontrolirati. Kako bi se ustanovila zdravstvena ispravnost vode za piće na području Osječko-baranjske županije, u uzorcima vode s 6 lokacija analizirani su parametri: aerobne mezofilne bakterije inkubirane pri 36°C i 22°C, bakterija Escherichia coli, slobodni klor, temperatura, pH, mutnoća i boja. S ciljem usporedbe kvalitete vode obzirom na razdoblje godine, analize su provedene u zimskom i ljetnom periodu 2019. godine. Testirane lokacije bile su različito udaljene od pogona za preradu sirove vode, kako bi se ispitala moguća lošija kvaliteta na udaljenijim lokacijama. Rezultati pokazuju da je voda na istraživanom području bila zdravstveno ispravna, ali lošije kvalitete tijekom ljetnog perioda. Obzirom na udaljenost od pogona za preradu sirove vode, značajna razlika ustanovljena je analizom slobodnog klora što predstavlja veći rizik za razvoj bakterija u vodi.
onečišćenje, klimatske promjene, zdravlje, obrada, kontrola ispravnosti
nije evidentirano
engleski
Analysis of drinking water quality in the area of Osijek-Baranja County during 2019
nije evidentirano
pollution, climate change, health, treatment, safety control
nije evidentirano
Podaci o izdanju
64
22.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju
Osijek