Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj NTDT/Sous-vide kuhanja u vodi sirovog drva na formiranje boje kod nekoliko vrsta drva (CROSBI ID 435506)

Ocjenski rad | diplomski rad

Nikić, Velimir Utjecaj NTDT/Sous-vide kuhanja u vodi sirovog drva na formiranje boje kod nekoliko vrsta drva / Klarić, Miljenko ; Pervan, Stjepan (mentor); Zagreb, . 2020

Podaci o odgovornosti

Nikić, Velimir

Klarić, Miljenko ; Pervan, Stjepan

hrvatski

Utjecaj NTDT/Sous-vide kuhanja u vodi sirovog drva na formiranje boje kod nekoliko vrsta drva

Drvo kao materijal poželjnih estetski karakteristika koristi se u raznim vidovima drvne industrije, za proizvodnju naj različitijih proizvoda. Ponekad od drva kao prirodnog materijala ne možemo dobiti estetsku vrijednost koju želimo te je često potrebno provesti dodatnu hidrotermičku obradu drva. Jedna od metoda za promjenu boje drva je i kuhanje drva, no međutim ono se rijetko kada koristi za promjenu boje, već se češće koristi parenje drva. Metoda kuhanja „pod vakuumom“ je kulinarska metoda koja će u ovome radu biti primijenjena na drvo. U ovome radu je ispitana mogućnost korištenja Sous vide metode kuhanja na drvo te njen utjecaj na promjenu boje drva crne johe (Alnus glutinosa (L.) Gaertn) i poljskog jasena jasena (Fraxinus angustifolia Vahl).

Boja, drvo, kuhanje pod vakuumom, crna joha, poljski jasen

nije evidentirano

engleski

The Influence of LTLT/Sous-vide Water Cooking of Green Wood on Colour Formation of Several Wood Species

nije evidentirano

Colour, Wood, Sous vide cooking, Black alder, Narrow-leaved ash

nije evidentirano

Podaci o izdanju

I-VII + 41

25.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Drvna tehnologija, Šumarstvo