Utjecaj NTDT/Sous-vide kuhanja u vodi sirovog drva na formiranje boje kod nekoliko vrsta drva (CROSBI ID 435506)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Nikić, Velimir
Klarić, Miljenko ; Pervan, Stjepan
hrvatski
Utjecaj NTDT/Sous-vide kuhanja u vodi sirovog drva na formiranje boje kod nekoliko vrsta drva
Drvo kao materijal poželjnih estetski karakteristika koristi se u raznim vidovima drvne industrije, za proizvodnju naj različitijih proizvoda. Ponekad od drva kao prirodnog materijala ne možemo dobiti estetsku vrijednost koju želimo te je često potrebno provesti dodatnu hidrotermičku obradu drva. Jedna od metoda za promjenu boje drva je i kuhanje drva, no međutim ono se rijetko kada koristi za promjenu boje, već se češće koristi parenje drva. Metoda kuhanja „pod vakuumom“ je kulinarska metoda koja će u ovome radu biti primijenjena na drvo. U ovome radu je ispitana mogućnost korištenja Sous vide metode kuhanja na drvo te njen utjecaj na promjenu boje drva crne johe (Alnus glutinosa (L.) Gaertn) i poljskog jasena jasena (Fraxinus angustifolia Vahl).
Boja, drvo, kuhanje pod vakuumom, crna joha, poljski jasen
nije evidentirano
engleski
The Influence of LTLT/Sous-vide Water Cooking of Green Wood on Colour Formation of Several Wood Species
nije evidentirano
Colour, Wood, Sous vide cooking, Black alder, Narrow-leaved ash
nije evidentirano
Podaci o izdanju
I-VII + 41
25.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Zagreb