Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 108237

Razdoblje proprijestupništva s obzirom na obilježja primarne obitelji u vrstu kaznenih djela


Šućur, Zoran
Razdoblje proprijestupništva s obzirom na obilježja primarne obitelji u vrstu kaznenih djela // Prema modelu intervencija u kaznenim zavodima / Mejovšek, Milko (ur.).
Zagreb: Edukacijsko-rehabilitacijski fakulutet, 2001.


CROSBI ID: 108237 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razdoblje proprijestupništva s obzirom na obilježja primarne obitelji u vrstu kaznenih djela
(The First Offence Commiting Period in Relation to Family of Origins Characteristics and Types of Offences)

Autori
Šućur, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Prema modelu intervencija u kaznenim zavodima

Urednik/ci
Mejovšek, Milko

Izdavač
Edukacijsko-rehabilitacijski fakulutet

Grad
Zagreb

Godina
2001

Raspon stranica

ISBN
953-6418-16-9

Ključne riječi
prvoprijestupništvo, recidivizam, primarna obitelj, fizičko nasilje, kaznena djela
(first offence, recidivism, family of origin, corporal punishment, crime)

Sažetak
Rad polazi od toga da je prvoprijestupništvo značajno s aspekta kriminalne karijere, recidivizma i prilagodbe na penalnu instituciju. U radu se polazi od nekoliko hipoteza: da će vjerojatnost recidivizma biti manja kod onih ispitanika koji su prvi prijestup napravili u doba zrelosti ili starosti, da recidivističko ponašanje ovisi o vrsti prvog prijestupa te da se maloljetni i punoljetni prvoprijestupnici razlikuju s obzirom na obilježja primarne obitelji. Istraživanjem su obuhvaćena četiri područja primarne obitelji: uključenost drugih članova obitelji u kriminalitet, socijalnopatološka ponašanja roditelja, materijalni status i fizičko kažnjavanje. Uzorak su činile osobe koje su u vrijeme istraživanja izdržavale kaznu zatvora. Rezultati su pokazali da su recidivisti prvi prijestup u nešto manje od polovine slučajeva počinili kao maloljetnici, što upućuje na zaključak da antisocijalno ponašanje u odraslosti često pretpostavlja delinkventno ponašanje u vrijeme djetinjstva ili adolescencije. Zatvorenici koji su prvi prijestup napravili kao maloljetnici i zatvorenici koji su učinili prvi prijestup kao punoljetni razlikuju se na velikom broju obilježja primarne obitelji. Razlike postoje na velikom broju varijabli koje opisuju socijalnopatološka ponašanja roditelja, njihovu uključenost u kriminalitet te korištenje fizičkih kazni u odgoju. Ovo istraživanje ukazuje na postojanje veze između primarne obitelji i razdoblja prvoprijestupništva, s tim da važnost primarne obitelji nije odlučujuća ako u eksplanacijski model uključimo i druge faktore koji utječu na delinkventno i kriminalno ponašanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekti:
066005

Ustanove:
Pravni fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju

Šućur, Zoran
Razdoblje proprijestupništva s obzirom na obilježja primarne obitelji u vrstu kaznenih djela // Prema modelu intervencija u kaznenim zavodima / Mejovšek, Milko (ur.).
Zagreb: Edukacijsko-rehabilitacijski fakulutet, 2001.
Šućur, Z. (2001) Razdoblje proprijestupništva s obzirom na obilježja primarne obitelji u vrstu kaznenih djela. U: Mejovšek, M. (ur.) Prema modelu intervencija u kaznenim zavodima. Zagreb, Edukacijsko-rehabilitacijski fakulutet.
@inbook{inbook, author = {\v{S}u\'{c}ur, Z.}, editor = {Mejov\v{s}ek, M.}, year = {2001}, pages = {193}, keywords = {prvoprijestupni\v{s}tvo, recidivizam, primarna obitelj, fizi\v{c}ko nasilje, kaznena djela}, isbn = {953-6418-16-9}, title = {Razdoblje proprijestupni\v{s}tva s obzirom na obilje\v{z}ja primarne obitelji u vrstu kaznenih djela}, keyword = {prvoprijestupni\v{s}tvo, recidivizam, primarna obitelj, fizi\v{c}ko nasilje, kaznena djela}, publisher = {Edukacijsko-rehabilitacijski fakulutet}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {\v{S}u\'{c}ur, Z.}, editor = {Mejov\v{s}ek, M.}, year = {2001}, pages = {193}, keywords = {first offence, recidivism, family of origin, corporal punishment, crime}, isbn = {953-6418-16-9}, title = {The First Offence Commiting Period in Relation to Family of Origins Characteristics and Types of Offences}, keyword = {first offence, recidivism, family of origin, corporal punishment, crime}, publisher = {Edukacijsko-rehabilitacijski fakulutet}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font