OPTIMIRANJE UVJETA UZGOJA TIBICOSA NA SAHAROZI (CROSBI ID 435497)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kurtoić, Domagoj
Trontel, Antonija
hrvatski
OPTIMIRANJE UVJETA UZGOJA TIBICOSA NA SAHAROZI
Tibicos ili zrnca „kefirnog napitka“ sastoje se od združene kulture bakterija i kvasca te polisaharida koje proizvode navedeni mikroorganizmi. Simbiotski odnos mikroorganizama omogućava zajedničku fermentaciju i dobivanje konačnog proizvoda – „kefirnog napitka“. Zrnca korištena za uzgoj su nabavljena iz privatnog kućnog uzgoja te je njihov točan mikrobiološki sastav nepoznat. U ovom radu provedeno je optimiranje uvjeta uzgoja kefirnog napitka (temperatura, različita koncentracija saharoze). Uzgoj je proveden u prethodno steriliziranim vodenim otopinama saharoze različitih koncentracije (20 . 100 g L-1) i pri različitim temperaturama uzgoja (20 - 40 °C). Naknadno je određen utjecaj alternativnih supstrata šećernih alkohola (eritrola i ksilitola) te stevije na metaboličku aktivnost zrna kefirnog napitka. Alternativni supstrati nisu metabolizirani što ih čini upotrebljivima kao dodana sladilima u konačnoj formulaciji proizvoda. Između testiranih vrijednosti za temperaturu fermentacije i različitih koncentracija saharoze kao optimalni uvjeti određene su temperatura od 30 oC i koncentracija saharoze od 40 g L-1. Dinamika rasta zrnaca „kefirnog napitka“ i proizvodnje produkata u optimalnim uvjetima okarakterizirana je nekim osnovnim biokinetičkim parametrima (YEtOH/S = 0, 012 g g- 1, PrEtOH = 0, 016 g L-1 dan-1 ; YOctena kis./S = 0, 013 g g-1, PrOctena kis. = 0, 018 g L-1 dan- 1 ; YMliječna kis./S = 0, 028 g g-1, PrMliječna kis. = 0, 038 g L-1 dan-1).
tibicos, kefirni napitak, određivanje koncentracije metabolita, saharoza, eritrol, ksilitol, stevia
nije evidentirano
engleski
OPTIMIZATION OF TIBICOS CULTIVATIoN ON SUCROSE
nije evidentirano
tibicos, water kefir, determenitaion of metabolite concentration, erytrol, xylitol, stevia
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
29.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb