Utjecaj spola i tipa mišića na pH i boju mesa turopoljskih svinja iz otvorenog uzgoja (CROSBI ID 435489)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Frančić, Filip
Karolyi, Danijel
hrvatski
Utjecaj spola i tipa mišića na pH i boju mesa turopoljskih svinja iz otvorenog uzgoja
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj spola (nazimice i kastrati) i vrste mišića (m.longisimus dorsi – MLD i m.semimembranosus – SM) na pH vrijednost i boju mesa turopoljskih svinja. Istraživanje je provedeno na 13 kastrata i 7 nazimica iz otvorenog uzgoja. Prosječna (±SD) završna masa kastrata bila je 98, 4 ± 10, 8 kg, a nazimica 88, 1 ± 10, 5 kg. Vrijednosti pH1 i pH24 u MLD i SM izmjerene su 45 min. i 24 h post mortem primjenom ubodnog pH-metra (TESTO 230). Pokazatelji boje mesa CIE L*, a* i b* određeni su kroma-metrom (CR-410, KONICA MINOLTA) 24 h post mortem na svježem presjeku mišića nakon stabilizacije boje od 10 min. Prosječne vrijednosti pH1 i pH24 L*, a* i b* MLD-a iznosile su redom u kastrata 6, 44±0, 15, 5, 95±0, 21, 44, 40±1, 45, 19, 39±0, 83 i 5, 76±0, 78, te 6, 42±0, 20, 6, 00±0, 26, 44, 84±2, 10, 18, 98±1, 25 i 5, 47±1, 08 u nazimica. Vrijednosti istih parametara SM-a kastrata bile su 6, 54±0, 16, 5, 83±0, 27, 44, 34±2, 16, 19, 86±0, 84 i 5, 40±0, 88, a nazimica 6, 41±0, 19, 6, 06±0, 20, 42, 80±1, 62, 19, 49±0, 95 i 5, 09±0, 43. Razlike u pH i boji mesa između spolova i mišića nisu bile značajne (P>0, 05). Zaključeno je da utjecaj spola i vrste mišića na pH i boju mesa nije utvrđen, uz postojanje jake negativne korelacije (P<0, 01) između završnog pH i boje mesa, bez obzira na spol ili vrstu mišića.
turopoljska svinja, kakvoća mesa, pH, boja mesa, spol, mišić
nije evidentirano
engleski
The influence of gender and muscle type on pH and meat color of Turopolje pigs reared outdoor
nije evidentirano
Turopolje pig, meat quality, pH, meat colour, gender, muscle
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
30.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb