Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj spola i tipa mišića na pH i boju mesa turopoljskih svinja iz otvorenog uzgoja (CROSBI ID 435489)

Ocjenski rad | diplomski rad

Frančić, Filip Utjecaj spola i tipa mišića na pH i boju mesa turopoljskih svinja iz otvorenog uzgoja / Karolyi, Danijel (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Frančić, Filip

Karolyi, Danijel

hrvatski

Utjecaj spola i tipa mišića na pH i boju mesa turopoljskih svinja iz otvorenog uzgoja

Cilj rada bio je utvrditi utjecaj spola (nazimice i kastrati) i vrste mišića (m.longisimus dorsi – MLD i m.semimembranosus – SM) na pH vrijednost i boju mesa turopoljskih svinja. Istraživanje je provedeno na 13 kastrata i 7 nazimica iz otvorenog uzgoja. Prosječna (±SD) završna masa kastrata bila je 98, 4 ± 10, 8 kg, a nazimica 88, 1 ± 10, 5 kg. Vrijednosti pH1 i pH24 u MLD i SM izmjerene su 45 min. i 24 h post mortem primjenom ubodnog pH-metra (TESTO 230). Pokazatelji boje mesa CIE L*, a* i b* određeni su kroma-metrom (CR-410, KONICA MINOLTA) 24 h post mortem na svježem presjeku mišića nakon stabilizacije boje od 10 min. Prosječne vrijednosti pH1 i pH24 L*, a* i b* MLD-a iznosile su redom u kastrata 6, 44±0, 15, 5, 95±0, 21, 44, 40±1, 45, 19, 39±0, 83 i 5, 76±0, 78, te 6, 42±0, 20, 6, 00±0, 26, 44, 84±2, 10, 18, 98±1, 25 i 5, 47±1, 08 u nazimica. Vrijednosti istih parametara SM-a kastrata bile su 6, 54±0, 16, 5, 83±0, 27, 44, 34±2, 16, 19, 86±0, 84 i 5, 40±0, 88, a nazimica 6, 41±0, 19, 6, 06±0, 20, 42, 80±1, 62, 19, 49±0, 95 i 5, 09±0, 43. Razlike u pH i boji mesa između spolova i mišića nisu bile značajne (P>0, 05). Zaključeno je da utjecaj spola i vrste mišića na pH i boju mesa nije utvrđen, uz postojanje jake negativne korelacije (P<0, 01) između završnog pH i boje mesa, bez obzira na spol ili vrstu mišića.

turopoljska svinja, kakvoća mesa, pH, boja mesa, spol, mišić

nije evidentirano

engleski

The influence of gender and muscle type on pH and meat color of Turopolje pigs reared outdoor

nije evidentirano

Turopolje pig, meat quality, pH, meat colour, gender, muscle

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

30.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)