Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Međuzavisnost komponenti prinosa i kvalitete zrna soje (CROSBI ID 694296)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Varnica, Ivan ; Čupić, Tihomir ; Jukić, Goran ; Šunjić, Krešimir ; Delić, Ivica Međuzavisnost komponenti prinosa i kvalitete zrna soje // Book of Abstract / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 95-96

Podaci o odgovornosti

Varnica, Ivan ; Čupić, Tihomir ; Jukić, Goran ; Šunjić, Krešimir ; Delić, Ivica

hrvatski

Međuzavisnost komponenti prinosa i kvalitete zrna soje

U poljskim pokusima tijekom dvije godine je ispitivana varijabilnost i međuzavisnost osnovnih komponenti prinosa i kvaliteta zrna soje. U istraživanja je bilo uključeno 74 kultivara soje različitih grupa zriobe (000 do II) koje se koriste u komercijalnoj proizvodnji diljem Europe. Istraživanja su rađena po biljkama te je utvrđena varijabilnost i prosječne vrijednosti za svojstva visine biljke, broj mahuna, broj zrna masa zrna, zrna po mahuni, masa 1000 zrna, broj dana od nicanja do cvatnje, broj dana od nicanja do zriobe te udio proteina i udio ulja. Analizom varijance utvrđene su statistički opravdana razlike za sva istraživana svojstva između kultivara te kultivara i godina na nivou značajnosti (p<0, 01). Istraživanja su pokazala da su masa zrna po biljci i broj zrna po biljci najviše varirali (10, 70 i 9, 67 %), dok je broj dana od nicanja do zriobe najmanje varirao (0, 13 %). Utjecaj okoline imao je najveći utjecaj na komponente prinosa dok je najmanje utjecao na svojstva kvalitete zrna soje. Stoga se na osnovu analiziranih svojstava može pretpostaviti da su rane komponente prinosa (broj mahuna i broj zrna po biljci) jače pod utjecajem okoline od kasnih komponenti (broj zrna po mahuni i masa 1000 zrna) te svojstava kvalitete. Korelacije između analiziranih svojstava ukazuju da se veći prinosi po biljci postižu sa većim brojem mahuna i zrna po biljci. S povećanjem udjela ulja smanjuje se udio proteina u zrnu soje. Ostvareni rezultati u značajnoj mjeri mogu poslužiti kao osnova za daljnji rad na unapređenju proizvodnje te izbjegavanja stresnih uvjeta u kritičnim fazama razvoja različitim agrotehničkim zahvatima.

soja, komponente prinosa, kvaliteta, međuzavisnost

nije evidentirano

engleski

The interdependence of yield components and the quality of soybean grain

nije evidentirano

soybean, yield components, quality, interdependence

nije evidentirano

Podaci o prilogu

95-96.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstract

Mioč, Boro ; Širić, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2459-5551

Podaci o skupu

54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

12.02.2019-22.02.2019

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano