Utjecaj rane defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Trnjak' (CROSBI ID 435384)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pilatuš, Kristina
Andabaka, Željko
Šikuten, Iva
hrvatski
Utjecaj rane defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Trnjak'
Rana defolijacija kao ampelotehnički zahvat pokazuje pozitivne rezultate u podizanju kvalitete vina. Sorta 'Trnjak' autohtona je sorta Imotske krajine i Zapadne Hercegovine i zbog njene ugroženosti aktivno se radi na očuvanju sorte. Pokus je postavljen u svibnju 2019. godine, u vinogradu proizvođača Ivice Radalja. Postavljen je prema slučajnom bloknom rasporedu s dva tretmana, bazalnom defolijacijom nakon završetka cvatnje i kontrolom predstavljenom primjenom uobičajne ampelotehnike u pokusnom nasadu. Oba tretmana imala su tri ponavljanja s tri trsa. Rana defolijacija provedena je na način da su uklanjana četiri bazalna lista na svakoj mladici. Rezultati provedenih analiza pokazuju kako zahvat rane defolijacije nije značajno utjecao na mjerene parametre u uvometrijskoj analizi, mehaničkoj analizi, osnovnoj kemijskoj analizi i analizi organskih kiselina mošta. Što se tiče osnovne kemijske analize, rana defolijacija kod sorte 'Trnjak' pozitivno je utjecala na sadržaj šećera i pH vrijednost, a negativno na sadržaj ukupnih kiselina.
'Trnjak' ; rana defolijacija ; kemijski sastav ; grožđe ; autohtona sorta
nije evidentirano
engleski
Effect of early defoliation on the chemical composition grapes of the variety 'Trnjak'
nije evidentirano
'Trnjak' ; early defoliation ; chemical composition ; grapes ; indigenous variety
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
30.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb