Polifenolni profil i bioaktivnost spojeva u soji, Glicine max (L.) Merr. (CROSBI ID 435367)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Belošević, Maja
Ana Amić
hrvatski
Polifenolni profil i bioaktivnost spojeva u soji, Glicine max (L.) Merr.
Antioksidansi su kemijski spojevi koji usporavaju ili potpuno sprječavaju nastajanje oštećenja stanica koja su uzrokovana slobodnim radikalima. Soja (Glycine max (L.) Merr.) je mahunarka bogata antioksidansima koji štite naš organizam od kroničnih bolesti i raka. Zbog djelotvornih sastojaka, zauzima vodeće mjesto u prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji širom svijeta. Najvažnija skupina spojeva koja je odgovorna za antioksidacijsko djelovanje su polifenoli. Flavonoidi čine najznačajniju skupinu polifenola sa strukturom difenilpropana, dijele se u 8 podskupina, a za soju vežemo prvenstveno izoflavone. Cilj ovog završnog rada je istražiti bioaktivnost spojeva u soji te analizirati polifenolni profil soje i proizvoda na bazi soje, kako bi dobili bolji uvid u potencijalni antioksidacijski učinak soje i njezin značaj za zdravlje.
soja ; antioksidacijsko djelovanje ; genistein ; daidzein
nije evidentirano
engleski
Polyphenolic profile and bioactivity of compounds presented in soy, Glicine max (L.) Merr.
nije evidentirano
soy ; antioxidant activity ; genistein ; daidzein
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
29.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju
Osijek