Optimiranje procesa pripreme mikroemulzija u mikroprotočnom sustavu (CROSBI ID 435308)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Grgić, Filip
Jurinjak Tušek, Ana
Valinger, Davor
hrvatski
Optimiranje procesa pripreme mikroemulzija u mikroprotočnom sustavu
U ovom radu proveden je postupak optimiranja pripreme mikroemulzija ulje u vodi i ulje i vodenom ekstraktu mente u mikroprotočnom sustavu uz emulgator polietilen glikol (PEG1500, 6000 i 20000). Ispitan je utjecaj količine emulgatora, količine ulja i ukupnih protoka na stabilnost mikroemulzija koja je izražena zeta potencijalom i Feretovim promjerom te su određeni optimalni procesni uvjeti za 6 sustava pripreme mikroemulzija. Na temelju dobivenih vrijednosti zeta potencijala kao najstabilnije su se pokazale emulzije pripremljene s vodom kao kontinuiranom fazom i emulgatorom PEG1500 te je uočeno da vrijednost zeta potencijala opada porastom molekulske mase upotrijebljenog emulgatora. Nadalje izabrani emulgatori ne osiguravaju zadovoljavajuću stabilnost emulzija ako se kao kontinuirana faza upotrijebi vodeni ekstrakt mente. Umjetne neuronske mreže pokazale su se pouzdanima u predviđanju Feretovog promjera kapljica emulzija ulje u vodi za sve analizirane sustave.
mikroemulzije ; mikroprotočni sustavi ; optimranje ; NIR spektroskopija ; umjetne neuronske mreže
nije evidentirano
engleski
Optimisation of microemulsion production in microfluidic systems
nije evidentirano
microemulsions ; microfluidic systems ; optimization ; NIR spectroscopy ; artificial neural networks
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
29.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb, Hrvatska