Tradicionalne sorte jabuka kao potencijal u razvoju funkcionalnih proizvoda (CROSBI ID 435298)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Brdar ; Dora
Bursać Kovačević , Danijela
hrvatski
Tradicionalne sorte jabuka kao potencijal u razvoju funkcionalnih proizvoda
Cilj ovog rada je bio literaturnim pretraživanjem utvrditi bioaktivni potencijal tradicionalnih sorti jabuka u Republici Hrvatskoj (RH) te procijeniti njihov potencijal za proizvodnju funkcionalnih proizvoda. Iako u literaturi nema puno navoda o tradicionalnim jabukama uzgojenim u RH, rezultati dostupnih istraživanja navode viši udio polifenolnih spojeva u uzorcima tradicionalnih sorti u usporedbi s konvencionalnim sortama. Također, polifenoli su najzastupljeniji u kori jabuke, stoga je i nusproizvod jabuke, zaostao nakon prerade, vrijedan izvor bioaktivnih spojeva. Pregledom literaturnih navoda o dokazanim zdravstvenim benefitima jabuke, svakako se može poticati konzumacija tradicionalnih sorti, kao i njihova prerada u funkcionalne proizvode. Analizom vanjskih i unutarnjih parametra kvalitete, rezultati istraživanja upućuju da tradicionalne sorte posjeduju kvalitetu potrebnu za prihvaćanje na tržištu. Uz preferenciju potrošača za organskim i ekološkim uzgojem voća, koje se održivo prerađuje, očekuje se daljnji porast potražnje tradicionalnih sorti jabuka, kao i njihovih proizvoda na tržištu RH.
tradicionalne sorte jabuka ; funkcionalni proizvodi ; polifenoli ; antioksidacijski kapacitet ; zdravstvene beneficije
nije evidentirano
engleski
Traditional apple varieties as potential in the development of functional products
nije evidentirano
traditional apple varieties ; functional products ; polyphenols ; antioxidant capacity ; health benefits
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
10.07.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb