Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tradicionalne sorte jabuka kao potencijal u razvoju funkcionalnih proizvoda (CROSBI ID 435298)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Brdar ; Dora Tradicionalne sorte jabuka kao potencijal u razvoju funkcionalnih proizvoda / Bursać Kovačević , Danijela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Brdar ; Dora

Bursać Kovačević , Danijela

hrvatski

Tradicionalne sorte jabuka kao potencijal u razvoju funkcionalnih proizvoda

Cilj ovog rada je bio literaturnim pretraživanjem utvrditi bioaktivni potencijal tradicionalnih sorti jabuka u Republici Hrvatskoj (RH) te procijeniti njihov potencijal za proizvodnju funkcionalnih proizvoda. Iako u literaturi nema puno navoda o tradicionalnim jabukama uzgojenim u RH, rezultati dostupnih istraživanja navode viši udio polifenolnih spojeva u uzorcima tradicionalnih sorti u usporedbi s konvencionalnim sortama. Također, polifenoli su najzastupljeniji u kori jabuke, stoga je i nusproizvod jabuke, zaostao nakon prerade, vrijedan izvor bioaktivnih spojeva. Pregledom literaturnih navoda o dokazanim zdravstvenim benefitima jabuke, svakako se može poticati konzumacija tradicionalnih sorti, kao i njihova prerada u funkcionalne proizvode. Analizom vanjskih i unutarnjih parametra kvalitete, rezultati istraživanja upućuju da tradicionalne sorte posjeduju kvalitetu potrebnu za prihvaćanje na tržištu. Uz preferenciju potrošača za organskim i ekološkim uzgojem voća, koje se održivo prerađuje, očekuje se daljnji porast potražnje tradicionalnih sorti jabuka, kao i njihovih proizvoda na tržištu RH.

tradicionalne sorte jabuka ; funkcionalni proizvodi ; polifenoli ; antioksidacijski kapacitet ; zdravstvene beneficije

nije evidentirano

engleski

Traditional apple varieties as potential in the development of functional products

nije evidentirano

traditional apple varieties ; functional products ; polyphenols ; antioxidant capacity ; health benefits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

10.07.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija