Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Istraživanje utjecaja palmitinske kiseline na svojstva valovite faze fosfokolinskih lipida razlikovno-pretražnom kalorimetrijom (CROSBI ID 435238)

Ocjenski rad | diplomski rad

Momčilov, Marina Istraživanje utjecaja palmitinske kiseline na svojstva valovite faze fosfokolinskih lipida razlikovno-pretražnom kalorimetrijom / Bakarić, Danijela (mentor); Crnolatac, Ivo (neposredni voditelj). Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2020

Podaci o odgovornosti

Momčilov, Marina

Bakarić, Danijela

Crnolatac, Ivo

hrvatski

Istraživanje utjecaja palmitinske kiseline na svojstva valovite faze fosfokolinskih lipida razlikovno-pretražnom kalorimetrijom

Najznačajnije faze lamelarnih struktura načinjenih od glicerofosfolipida su faze gela (čvrsta uređena faza) i fluida (tekuća neuređena faza). Temperaturom izazvani prijelaz iz gel- faze u fluidnu fazu posljedično se naziva glavnim faznim prijelazom i događa se pri temperaturi mekšanja (Tm). Pojedini lipidi se mogu naći i u fazi svojstvenoj po valovitoj površini koja je posljedica promjene u lipidnom uređenju i zakrivljenosti membrane. Spomenuta faza se javlja pri temperaturi pretprijelaza (Tp) koja se najčešće nalazi nekoliko stupnjeva ispod Tm. Standardna tehnika za određivanje temperature faznog prijelaza je razlikovno-pretražna kalorimetrija koja je u ovom diplomskom radu korištena za karakterizaciju valovite faze lipidnih dvosloja načinjenih od 1, 2-dipalmitoil- sn-glicero-3-fosfokolina. Promjene u valovitoj strukturi izazvane su promjenom pH-vrijednosti hidratacijskog medija te dodatkom male količine palmitinske kiseline jednake duljine lanca kao i lipidi.

1, 2-dipalmitoil-sn-glicero-3-fosfokolin ; palmitinska kiselina ; fazni prijelaz ; DSC ; valovita faza

nije evidentirano

engleski

Investigation of palmitic acid impact on the properties of phosphocholine lipids ripple phase by differential scanning calorimetry

nije evidentirano

1, 2-dipalmitoyl-sn-glycero-3-phosphocholine ; palmitic acid ; phase transition ; DSC ; ripple phase

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

28.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Kemija

Poveznice