Istraživanje utjecaja palmitinske kiseline na svojstva valovite faze fosfokolinskih lipida razlikovno-pretražnom kalorimetrijom (CROSBI ID 435238)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Momčilov, Marina
Bakarić, Danijela
Crnolatac, Ivo
hrvatski
Istraživanje utjecaja palmitinske kiseline na svojstva valovite faze fosfokolinskih lipida razlikovno-pretražnom kalorimetrijom
Najznačajnije faze lamelarnih struktura načinjenih od glicerofosfolipida su faze gela (čvrsta uređena faza) i fluida (tekuća neuređena faza). Temperaturom izazvani prijelaz iz gel- faze u fluidnu fazu posljedično se naziva glavnim faznim prijelazom i događa se pri temperaturi mekšanja (Tm). Pojedini lipidi se mogu naći i u fazi svojstvenoj po valovitoj površini koja je posljedica promjene u lipidnom uređenju i zakrivljenosti membrane. Spomenuta faza se javlja pri temperaturi pretprijelaza (Tp) koja se najčešće nalazi nekoliko stupnjeva ispod Tm. Standardna tehnika za određivanje temperature faznog prijelaza je razlikovno-pretražna kalorimetrija koja je u ovom diplomskom radu korištena za karakterizaciju valovite faze lipidnih dvosloja načinjenih od 1, 2-dipalmitoil- sn-glicero-3-fosfokolina. Promjene u valovitoj strukturi izazvane su promjenom pH-vrijednosti hidratacijskog medija te dodatkom male količine palmitinske kiseline jednake duljine lanca kao i lipidi.
1, 2-dipalmitoil-sn-glicero-3-fosfokolin ; palmitinska kiselina ; fazni prijelaz ; DSC ; valovita faza
nije evidentirano
engleski
Investigation of palmitic acid impact on the properties of phosphocholine lipids ripple phase by differential scanning calorimetry
nije evidentirano
1, 2-dipalmitoyl-sn-glycero-3-phosphocholine ; palmitic acid ; phase transition ; DSC ; ripple phase
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
28.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb