Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Higijena i sanitacija u preradi ljekovitog bilja (CROSBI ID 67466)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Jozinović, Antun Higijena i sanitacija u preradi ljekovitog bilja // Priručnik "Prerađivač ljekovitog bilja" / Jokić, Stela ; Blažić, Marijana (ur.). Kutina: Razvojna Agencija Mrav, 2020. str. 129-136

Podaci o odgovornosti

Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Jozinović, Antun

hrvatski

Higijena i sanitacija u preradi ljekovitog bilja

Održavanje higijene iznimno je važno u proizvodnji hrane i kozmetike, ali i u preradi ljekovitog bilja u čajeve i/ili ekstrakte, sapune, kreme i sl. proizvode. U prvom redu, to je zakonska obveza, no to nikako ne bi smio biti jedini razlog održavanja visokog stupnja higijene u preradi ljekovitog bilja. Higijenski uvjeti osigurat će prerađivaču proizvodnju proizvoda dužeg roka trajanja i sigurnog za potrošača. Sa sirovinom u pogon za preradu mogu doći i različite opasnosti - to je sve ono što može naškoditi potrošaču. To su različite fizičke (mehaničke) nečistoće poput kamenčića, zemlje, grančica ; kemijske opasnosti (npr. pesticidi koji mogu dospjeti na biljke ciljanom upotrebom, ali i nenamjerno, nošeni vjetrom s okolnih zemljišta) i (mikro)biološke opasnosti - patogeni mikroorganizmi (npr. navodnjavanje kultiviranog bilja vodom koja je kontaminirana enterobakterijama poput Escherichia coli, Salmonella itd.) koji izazivaju bolesti potrošača.

higijena ; sanitacija ; ljekovito bilje

nije evidentirano

engleski

Hygiene and sanitation in the processing of medicinal plants

nije evidentirano

hygiene ; sanitation ; medicinal plants

nije evidentirano

Podaci o prilogu

129-136.

objavljeno

Podaci o knjizi

Priručnik "Prerađivač ljekovitog bilja"

Jokić, Stela ; Blažić, Marijana

Kutina: Razvojna Agencija Mrav

2020.

978-953-49124-0-9

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija