Higijena i sanitacija u preradi ljekovitog bilja (CROSBI ID 67466)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Jozinović, Antun
hrvatski
Higijena i sanitacija u preradi ljekovitog bilja
Održavanje higijene iznimno je važno u proizvodnji hrane i kozmetike, ali i u preradi ljekovitog bilja u čajeve i/ili ekstrakte, sapune, kreme i sl. proizvode. U prvom redu, to je zakonska obveza, no to nikako ne bi smio biti jedini razlog održavanja visokog stupnja higijene u preradi ljekovitog bilja. Higijenski uvjeti osigurat će prerađivaču proizvodnju proizvoda dužeg roka trajanja i sigurnog za potrošača. Sa sirovinom u pogon za preradu mogu doći i različite opasnosti - to je sve ono što može naškoditi potrošaču. To su različite fizičke (mehaničke) nečistoće poput kamenčića, zemlje, grančica ; kemijske opasnosti (npr. pesticidi koji mogu dospjeti na biljke ciljanom upotrebom, ali i nenamjerno, nošeni vjetrom s okolnih zemljišta) i (mikro)biološke opasnosti - patogeni mikroorganizmi (npr. navodnjavanje kultiviranog bilja vodom koja je kontaminirana enterobakterijama poput Escherichia coli, Salmonella itd.) koji izazivaju bolesti potrošača.
higijena ; sanitacija ; ljekovito bilje
nije evidentirano
engleski
Hygiene and sanitation in the processing of medicinal plants
nije evidentirano
hygiene ; sanitation ; medicinal plants
nije evidentirano
Podaci o prilogu
129-136.
objavljeno
Podaci o knjizi
Priručnik "Prerađivač ljekovitog bilja"
Jokić, Stela ; Blažić, Marijana
Kutina: Razvojna Agencija Mrav
2020.
978-953-49124-0-9