Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Značaj mikrobiote majčinog mlijeka u razvoju intestinalne mikrobiote novorođenčeta (CROSBI ID 435216)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mandić, Iva Značaj mikrobiote majčinog mlijeka u razvoju intestinalne mikrobiote novorođenčeta / Novak, Jasna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Mandić, Iva

Novak, Jasna

hrvatski

Značaj mikrobiote majčinog mlijeka u razvoju intestinalne mikrobiote novorođenčeta

Mikrobiota novorođenčeta varijabilan je i kompleksan ekosustav pod utjecajem brojnih čimbenika. Majčino mlijeko sadrži raznovrsne bioaktivne tvari poput esencijalnih masnih kiselina ili oligosaharida, a i izvor je i mikrobnih vrsta za inicijalnu kolonizaciju intestinalnog trakta novorođenčadi i oblikovanje „prvog“ mikrobioma te stoga predstavlja cjelovitu prehranu za novorođenčad. Smatra se da ima presudnu ulogu u zdravlju dojenčeta uključujući razvoj imunološkog sustava i antiinfektivan učinak, te se stoga istražuje i uloga u smanjenju rizika razvoja različitih poremećaja i bolesti u ranom životu. Iako postoji veliki broj istraživanja o mikrobioti majčinog mlijeka, podaci o sastavu mikrobioma neusklađeni su zbog razlike u eksperimentalnim uvjetima, a i zbog specifičnosti analiziranog uzorka kojeg karakterizira niska zastupljenost ukupne biomase i time niska koncentracija ekstrahirane DNA. Stoga je potrebna detaljna karakterizacija prisutnih mikrobnih vrsta i definiranje funkcionalnosti specifičnih komensalnih, mutualističkih i potencijalno probiotičkih bakterija. U ovom diplomskom radu naglasak je na definiranju uloge mikrobiote majčinog mlijeka u razvoju mikrobiote novorođenčeta s osvrtom na trenutne spoznaje o povezanosti sastava mikrobioma majčinog mlijeka s incidencijom pojedinih poremećaja kod dojenčeta. Dat je i pregled, te nedostaci i prednosti eksperimentalnih metoda koje se primjenjuju u istraživanjima sastava mikrobiote, opisan je i značaj oligosaharida majčinog mlijeka kao izvora supstrata za korisne bakterije iz roda Bifidobacterium te potencijal pojedinih sojeva, osobito iz roda Lactobacillus, za probiotičku aktivnost.

majčino mlijeko ; mikrobiota ; oligosaharidi majčinog mlijeka ; probiotici ; prebiotici

nije evidentirano

engleski

Importance of the human breast milk microbiota in the development of the infant intestinal microbiota

nije evidentirano

breast milk ; microbiota ; human milk oligosaccharides ; probiotics ; prebiotics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

24.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Povezane osobe



nije evidentirano