Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ DELECIJE Tff3 GENA I VISOKOG PREHRAMBENOG UNOSA KUHINJSKE SOLI NA IZRAŽAJ PROTEINA ENZIMA UKLJUČENIH U MEHANIZME VASKULARNE REAKTIVNOSTI KOD MIŠEVA (CROSBI ID 435171)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Stepančević, Stefan UTJECAJ DELECIJE Tff3 GENA I VISOKOG PREHRAMBENOG UNOSA KUHINJSKE SOLI NA IZRAŽAJ PROTEINA ENZIMA UKLJUČENIH U MEHANIZME VASKULARNE REAKTIVNOSTI KOD MIŠEVA / Drenjančević, Ines (mentor); Mihaljević, Zrinka (neposredni voditelj). Osijek, Medicinski fakultet Osijek, . 2020

Podaci o odgovornosti

Stepančević, Stefan

Drenjančević, Ines

Mihaljević, Zrinka

hrvatski

UTJECAJ DELECIJE Tff3 GENA I VISOKOG PREHRAMBENOG UNOSA KUHINJSKE SOLI NA IZRAŽAJ PROTEINA ENZIMA UKLJUČENIH U MEHANIZME VASKULARNE REAKTIVNOSTI KOD MIŠEVA

Cilj istraživanja: Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj visokog unosa soli na izražaj enzima CYP2C9 i CYP2J2, COX-1 i COX-2 uključenih u mehanizme vaskularne reaktivnosti kod TffFF3-/- / C57BL/6N knock-out i C57BL/6N miševa prije i nakon 7 dana hranjenja slanom hranom. Nacrt studije: Eksperimentalna studija na pokusnim laboratorijskim životinjama. Ispitanici i metode: Miševi u dobi od 12 - 14 tjedana starosti podijeljeni u 4 skupine: Grupa 1 bili su zdravi netretirani C57BL/6N miševi, grupa 2 bili su C57BL/6N miševi hranjeni 7 dana hranom s visokim udjelom soli, grupa 3 bili su zdravi netretirani knock-out TffFF3-/-/ C57BL/6N miševi i grupa 4 bili su Tff3-/-/ C57BL/6N TFF3-/- miševi hranjeni 7 dana hranom s visokim udjelom soli. Miševi su antestezirani te su im izolirane aorte za izračun izražaja CYP2C9, CYP2J2, COX-1 i COX-2 enzima koji su određeni korištenjem Western blot metode. Rezultati: Nije utvrđena statistički značajna razlika u tjelesnoj masi između ispitivanih skupina (p = 0, 061). Za COX-1 utvrđen je statistički značajan porast proteinskog izražaja između skupina TffFF3_LS vs. WT_LS, TffFF3_HS vs. WT_LS, TffFF3_LS vs. WT_HS i TffFF3_HS vs. WT_HS. Utvrđen je značajno snižen izražaj COX-2 enzima u WT_HS skupini u odnosu na WT_LS i TffFF3_LS skupinu. U izražaju proteina CYP2J2 i CYP2C9 nije pronađena statistički značajna razlika između skupina. Zaključak: Delecija Tff3 gena dovodi do značajnog porasta proteinskog izražaja COX-1 enzima. Visoki unos soli značajno snižava proteinski izražaj COX-2 enzima u C57BL/6N miševa. Visoki unos soli i delecija Tff3 gena ne utječu na proteinski izražaj CYP2J2 i CYP2C.

vaskularna reaktivnost, aorta, Western blot, proteinski izražaj

nije evidentirano

engleski

The effect of Tff 3 gene deletion and high dietary kitchen salt intake on the enzymes involved in the mechanisms of vascular reactivity protein expression

nije evidentirano

vascular reactivity, aorta, Western blot, protein expression

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

24.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti