SVOJSTVA POLIOLEFINA I BIOMATERIJALA ZA PAKIRANJE HRANE (CROSBI ID 435121)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jadrejčić, Erik
Kurek, Mia
hrvatski
SVOJSTVA POLIOLEFINA I BIOMATERIJALA ZA PAKIRANJE HRANE
Cilj ovog rada bio je odrediti propusnost na vodenu paru i plinove (O2 i CO2), te vrijednost globalne migracije različitih materijala za pakiranje hrane. Mjerenja su provedena na poliolefinima, tradicionalno korištenim materijalima za pakiranje hrane - polietilen niske gustoće (PE-LD) i linearni polietilen niske gustoće (PE-LLD), papiru te biorazgradivom materijalu – poli(mliječna kiselina) (PLA). Prema dobivenim rezultatima biomaterijali su očekivano pokazali znatno slabija barijerna svojstva od plastičnih materijala. Papir je najpropusniji materijal na vodenu paru i plinove (O2 i CO2), a slijede ga PLA, PE-LD i PE-LLD. Među uzorcima dvije vrste polietilena nisu uočene statistički značajne razlike u propusnosti na vodenu paru niti na plinove. Vrijednosti globalne migracije u dva simulanta hrane (3 %-tna octena kiselina i 10 %-tni etanol) ukazuju na mogućnost korištenja PE-LD, PE-LLD i PLA u direktnom kontaktu sa hidrofilnom hranom, dok su kod uzoraka papira zabilježene povišene vrijednosti koje prelaze zakonska ograničenja.
pakiranje hrane, propusnost, globalna migracija, polietilen, poli(mliječna kiselina)
nije evidentirano
engleski
PROPERTIES OF POLYOLEFINS AND BIOMATERIALS FOR FOOD PACKAGING
nije evidentirano
food packaging, permeability, global migration, polyethylene, poly(lactic acid)
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
28.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb