Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

SVOJSTVA POLIOLEFINA I BIOMATERIJALA ZA PAKIRANJE HRANE (CROSBI ID 435121)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jadrejčić, Erik SVOJSTVA POLIOLEFINA I BIOMATERIJALA ZA PAKIRANJE HRANE / Kurek, Mia (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Jadrejčić, Erik

Kurek, Mia

hrvatski

SVOJSTVA POLIOLEFINA I BIOMATERIJALA ZA PAKIRANJE HRANE

Cilj ovog rada bio je odrediti propusnost na vodenu paru i plinove (O2 i CO2), te vrijednost globalne migracije različitih materijala za pakiranje hrane. Mjerenja su provedena na poliolefinima, tradicionalno korištenim materijalima za pakiranje hrane - polietilen niske gustoće (PE-LD) i linearni polietilen niske gustoće (PE-LLD), papiru te biorazgradivom materijalu – poli(mliječna kiselina) (PLA). Prema dobivenim rezultatima biomaterijali su očekivano pokazali znatno slabija barijerna svojstva od plastičnih materijala. Papir je najpropusniji materijal na vodenu paru i plinove (O2 i CO2), a slijede ga PLA, PE-LD i PE-LLD. Među uzorcima dvije vrste polietilena nisu uočene statistički značajne razlike u propusnosti na vodenu paru niti na plinove. Vrijednosti globalne migracije u dva simulanta hrane (3 %-tna octena kiselina i 10 %-tni etanol) ukazuju na mogućnost korištenja PE-LD, PE-LLD i PLA u direktnom kontaktu sa hidrofilnom hranom, dok su kod uzoraka papira zabilježene povišene vrijednosti koje prelaze zakonska ograničenja.

pakiranje hrane, propusnost, globalna migracija, polietilen, poli(mliječna kiselina)

nije evidentirano

engleski

PROPERTIES OF POLYOLEFINS AND BIOMATERIALS FOR FOOD PACKAGING

nije evidentirano

food packaging, permeability, global migration, polyethylene, poly(lactic acid)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

28.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano