Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka u Hrvatskoj (CROSBI ID 435102)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jelak, Bruno
Mioč, Boro
hrvatski
Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka u Hrvatskoj
Koze su jedne od najvažnijih životinja za dobivanje mlijeka, sira, vlakana, kože, itd. Karakterizira ih radoznalost, inteligencija, pokretnost, spretnost, snalažljivost te su vrlo dobri sakupljači hrane. U radu su navedene najznačajnije pasmine koza, od hrvatskih autohtonih do svjetskih najpoznatijih pasmina koza te njihov kemijski sastav i proizvodne sposobnosti. Kozje mlijeko razlikuje se uvelike od kravljeg mlijeka. Razlike su vidljive u kemijskom sastavu koje se mogu vidjeti u radu. Osim što se razlikuju po svom kemijskom sastavu, kozje mlijeko ima veću terapijsku važnost od kravljem. Od 100% osoba koje su alergične na kravlje mlijeko, 40% tolerira kozje mlijeko. Osim što se kozje mlijeko koristi u prehrambenoj industriji, možemo ga pronaći i kao sastojak u kozmetičkoj industriji.
kozje mlijeko, kemijski sastav, proizvodnja kozjeg mlijeka
nije evidentirano
engleski
Production and chemical composition of goat milk in Croatia
nije evidentirano
goat milk, chemical composition, goat milk production
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
18.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb