Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj mikorize na kakvoću ploda jagode neutralnog dana (CROSBI ID 694130)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Sudar, Iva ; Duralija, Boris ; Petek, Marko ; Lazarević, Boris ; Fruk, Goran Utjecaj mikorize na kakvoću ploda jagode neutralnog dana // Book of Abstracts / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.). Vodice: Grafo-Mark, 2020. str. 285-286

Podaci o odgovornosti

Sudar, Iva ; Duralija, Boris ; Petek, Marko ; Lazarević, Boris ; Fruk, Goran

hrvatski

Utjecaj mikorize na kakvoću ploda jagode neutralnog dana

Jagoda (Fragaria x ananassa), je najznačajniji je predstavnik jagodastih voćnih vrsta, a uzgaja se širom svijeta. U Hrvatskoj predstavlja važan udio sezonskog voća, posebice u početku sezone te su poznati brandovi Zagrebačka jagoda, Vrgoračka jagoda, Jagodica purgerica i dr. Mikoriza je značajna po svojoj ekološkoj ulozi u usvajanju hranjivih tvari iz tla, zaštiti biljke od biotičkog i abiotičkog stresa, toleranciji protiv patogena, vodnom stresu te utječe na sam urod i kvalitetu ploda. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj mikorize na fizikalno- kemijska svojstva ploda jagode neutralnog dana sorte ‘Capri’. Istraživanje fizikalno-kemijskih svojstava jagode neutralnog dana sorte ‘Capri’ uzgojene na lokaciji Botinec provedeno je 2018. godine. Jagode su prilikom sadnje tretirane s 4 tretmana: (1) potapanje korijena u suspenziju mikorize – M, (2) potpanje korijena u suspenziju mikorize i hidrogela – MH, (3) dodavanje hidrogela u sadnu jamu – H, te (4) potapanje korijena su suspenziju huminskih kiselina i mikorize – HUM. Analizirana su sljedeća svojstva kakvoće jagode: masa ploda, visina i širina ploda, tvrdoća ploda, udio topljive suhe tvari u plodu (SSC), udio ukupnih kiselina (TA) u plodu te boja ploda (CIE L*, a*, b*). Na temelju analize najbolja masa ploda je zabilježena kod ne tretiranih (kontrolnih – K) biljaka (7, 09 g). Tretmani H i MH pokazali imali su najveći izmjereni udio SSC, ali značajno se razlikovao samo od HUM. Najveći udio ukupnih kiselina imali su netretirani plodovi, zatim plodovi H tretmana dok su svi tretmani koji su sadržavali mikorizu (M, MH i HUM) imali značajno najmanji udio ukupnih kiselina. Omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina najveći je kod kombinacije MH (20, 63.) Najveći udio crvene boje je zabilježen kod netretiranih biljaka. Promatrajući ukupna fizikalno kemijska svojstva ploda jagode, najbolji su bili netretirani plodovi i MH plodovi.

jagoda, fizikalno-kemijska svojstva, mikoriza, hidrogel, huminske kiseline

nije evidentirano

engleski

Mycorrhiza Impact on Neutral Day Strawberry Fruit Quality

nije evidentirano

strawberry, physicochemical properties, mycorrhiza, hydrogel, humic acid

nije evidentirano

Podaci o prilogu

285-286.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts

Mioč, Boro ; Širić, Ivan

Vodice: Grafo-Mark

2459-5551

Podaci o skupu

55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

16.02.2020-21.02.2020

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)